Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Jabłka

Jabłko, to owoc, który znany jest w ponad 20 000 odmian i ma swoje korzenie w południowo-zachodnich górach Chin. Aby zaspokoić ogromne zapotrzebowanie na jabłka, są one uprawiane na wszystkich kontynentach świata, ale to Chiny są ich największym producentem. Kolejni w kolejce to Stany Zjednoczone, Polska, Francja, Turcja, Włochy oraz Rosja.


Jabłka

Rajski owoc


Każdego roku na świecie zbieranych jest około 60 milionów ton jabłek. Mogą one być podzielone na jabłka deserowe i przeznaczone do gotowania. Jabłka deserowe są najlepsze do spożywania na surowo; jabłka przeznaczone do gotowania są natomiast często zbyt kwaśne i najlepiej wykorzystywane w słodkich deserach i ciastach. Dzieje się tak dlatego, że jabłka przeznaczone do gotowania oddają cały swój smak, kiedy są poddawane obróbce cieplnej.

Jabłka są popularne ze względu na swój zbalansowany poziom słodkości i kwaskowatości. Charakter owocu zależy od odmiany, okresu zbierania i przechowywania. Wartością jabłek jest wysoka zawartość witamin, mikroelementów, minerałów oraz błonnika. Aż w 85% składają się z wody.

Wszystkie jabłka mają jedną wspólną cechę: należą do owoców klimakterycznych, co oznacza, że dojrzewają nawet po zerwaniu i nie osiągają pełni smaku, dopóki nie upłynie trochę czasu od zbiorów. W zależności od odmiany, mogą to być dni, tygodnie, a nawet miesiące. Dokonuje się rozróżnienia między jabłkami letnimi, jesiennymi i zimowymi, w zależności od pory roku, w której dana odmiana dojrzewa. Branża oferuje szeroki asortyment świeżych jabłek przez cały rok – w końcu jabłka są najczęściej uprawianym owocem na świecie. Współczesne magazyny z optymalnymi, chłodno – wilgotnymi warunkami zapewniają kontrolowany klimat, w którym dojrzewanie jabłek może być wybiórczo nadzorowane. W ten sposób docierają do punktu sprzedaży w odpowiednich warunkach.

Jabłko znane jest od około 4000 lat i często zajmuje ważne miejsce we wczesnych mitach najróżniejszych kultur. Jednak dopiero w 2010 roku włosko-amerykańska grupa badawcza odniosła sukces w odkodowaniu informacji genetycznej owocu. Zidentyfikowali oni genom odmiany Golden Delicious. Obecnie naukowcy zamierzają wykorzystać te informacje do hodowli odpornych, smacznych odmian. Głównym celem jest to, aby jabłka były mniej podatne na choroby, szkodniki i skrajne wahania klimatyczne.

 Wartości odżywcze: 100 g świeżego jabłka zawiera m.in.:
 Kalorie  54
 Tłuszcz
 0,5 g
 Błonnik
 2 g
 Węglowodany
 11,4 g
 Witamina C
 12 mg
 Magnez
 6 mg
 Wapń
 6 mg
Jabłko - rajski owoc

TOP 5 odmian na świecie

Golden Delicious
To bardzo chrupiące jabłko deserowe jest najbardziej znane na świecie. Żółty owoc ma delikatny smak, jest soczyście słodki i nadaje się do wszystkich rodzajów obróbki.

Elstar
Ta odmiana jest orzeźwiająca, ostra i ma słodko–kwaśny smak, nieco miękki miąższ i grubą skórkę. Można go jeść na surowo, ale równie dobrze nadaje się do gotowania i pieczenia.

Braeburn
To kwaskowate, smaczne deserowe jabłko z jędrnym miąższem pochodzi z Nowej Zelandii. Może ono być przetwarzane na surowo oraz może być wykorzystywane do gotowania i pieczenia.

Cox Orange

Jego swoisty, typowy smak jest soczysty słodki i delikatnie kwaskowaty. Jędrny miąższ smakuje dobrze na surowo, jak również jest popularny przy przyrządzaniu jabłkowego puree oraz wypieków.

Papierówka

Papierówka może być rozpoznana przez swoją charakterystyczną, świetliście zieloną skórkę, tak samo jak dzięki swojemu twardemu, soczystemu miąższowi. To kwaśne jabłko pasuje dobrze do chrupiących sałatek i jako ozdoba do potraw.
Najlepsze odmiany jabłek
Czy wiesz, że…?
Jabłko należy do rodziny różowatych , co oznacza, że wiele odmian daje owoce w bardzo różnych rozmiarach. Niektóre z nich są tylko nieco większe niż wiśnie, inne są tak duże jak grejpfruty


Owocowy kop

Gastronomia zna wiele jabłkowych specjałów. Klasykiem jest szarlotka w brytyjskim lub amerykańskim stylu, austriacki strudel jabłkowy z sosem waniliowym oraz francuska tarta tatin - odwrócona do góry nogami szarlotka z warstwą karmelizowanego cukru. 
Jabłka dobrze współgrają w pikantnych przepisach, szczególnie w kombinacjach z wyrazistymi smakami, na przykład cebulą, chrzanem, czy nawet kozim serem. Duszone jabłka, czy ich pieczone plastry stanowią świetny dodatek do drobiu i dziczyzny, a dodane do nich delikatne sosy ze słodkawych jabłek zapewniają wyśmienity owocowy smak. Francuska Normandia jest szczególnie znana ze swoich jabłkowych specjalności. Dla przykładu, soczyste wieprzowe kotlety są zapiekane z jabłkami i cebulą oraz flambirowane jabłkową brandy Calvados i serwowane z jabłkami karmelizowanymi.
Specjały z jabłek

Nietypowe jabłkowe pomysły 

Chipsy jabłkowe
Podczas gdy nasze babcie suszyły jabłkowe plastry na sznurkach, my używamy do tego celu nagrzanego do 60 stopni piekarnika. Z cienkich plasterków powstają chrupiące jabłkowe chipsy. W wielu miejscach są one serwowane jako zdrowe przekąski z chutneyem.

Jabłkowo–ziemniaczane puree
Kuchnia wielu regionów zawiera wyśmienite jabłkowo–ziemniaczane, które serwuje się jako przysmak, świetnie uzupełniający smak pieczonej wieprzowiny.

Kiszona kapusta z jabłkami
Słodkość jabłek i kwaśność kapusty idealnie idą ze sobą w parze. Po dodaniu jabłkowego soku, kapusta zyskuje przyjemnie owocowy posmak, który świetnie pasuje na przykład do smażonej ryby.

Herbata
Dokładnie umyta i wysuszona skórka z jabłek może być używana jak liście herbaty, i stanowić bazę owocowej herbaty.

Poncz jabłkowy
Jesienny poncz z kawałków jabłek, soku z cytryny, jabłkowego ginu, imbirowego piwa i gazowanego wina wprawi gości w doskonały nastrój.
Wskazówka

Przechowuj jabłka osobno, ponieważ wydzielają one gaz etylenowy, który w kontakcie z innymi owocami i warzywami powoduje ich szybsze dojrzewanie i psucie.
Jabłka pokrojone w plastry lub na kawałki bardzo szybko zaczynają czernieć. Można temu zapobiec poprzez wyciśnięcie na kawałki soku z cytryny lub umieszczanie ich w wodzie z sokiem z cytryny.


Przepisy i techniki kulinarne