Rajski owoc
Każdego roku na świecie zbieranych jest około 60 milionów ton jabłek. Mogą one być podzielone na jabłka deserowe i przeznaczone do gotowania. Jabłka deserowe są najlepsze do spożywania na surowo; jabłka przeznaczone do gotowania są natomiast często zbyt kwaśne i najlepiej wykorzystywane w słodkich deserach i ciastach. Dzieje się tak dlatego, że jabłka przeznaczone do gotowania oddają cały swój smak, kiedy są poddawane obróbce cieplnej.
Jabłka są popularne ze względu na swój zbalansowany poziom słodkości i kwaskowatości. Charakter owocu zależy od odmiany, okresu zbierania i przechowywania. Wartością jabłek jest wysoka zawartość witamin, mikroelementów, minerałów oraz błonnika. Aż w 85% składają się z wody.
Wszystkie jabłka mają jedną wspólną cechę: należą do owoców klimakterycznych, co oznacza, że dojrzewają nawet po zerwaniu i nie osiągają pełni smaku, dopóki nie upłynie trochę czasu od zbiorów. W zależności od odmiany, mogą to być dni, tygodnie, a nawet miesiące. Dokonuje się rozróżnienia między jabłkami letnimi, jesiennymi i zimowymi, w zależności od pory roku, w której dana odmiana dojrzewa. Branża oferuje szeroki asortyment świeżych jabłek przez cały rok – w końcu jabłka są najczęściej uprawianym owocem na świecie. Współczesne magazyny z optymalnymi, chłodno – wilgotnymi warunkami zapewniają kontrolowany klimat, w którym dojrzewanie jabłek może być wybiórczo nadzorowane. W ten sposób docierają do punktu sprzedaży w odpowiednich warunkach.
Jabłko znane jest od około 4000 lat i często zajmuje ważne miejsce we wczesnych mitach najróżniejszych kultur. Jednak dopiero w 2010 roku włosko-amerykańska grupa badawcza odniosła sukces w odkodowaniu informacji genetycznej owocu. Zidentyfikowali oni genom odmiany Golden Delicious. Obecnie naukowcy zamierzają wykorzystać te informacje do hodowli odpornych, smacznych odmian. Głównym celem jest to, aby jabłka były mniej podatne na choroby, szkodniki i skrajne wahania klimatyczne.
Kalorie |
54 |
Tłuszcz
|
0,5 g
|
Błonnik
|
2 g
|
Węglowodany
|
11,4 g
|
Witamina C
|
12 mg
|
Magnez
|
6 mg
|
Wapń
|
6 mg
|