Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Indyjska zupa soczewicowa


Indyjska zupa soczewicowa - MAKRO Inspiracje

Liczba porcji: 6 / Czas gotowania: ok. 50 minut

Składniki
400 g czerwonej soczewicy 3 słodkie papryki
1,5 pęczku zielonej cebulki 1,5 szklanki pokrojonych pomidorów
1 kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego 3 ząbki czosnku
700 ml bulionu warzywnego 300 ml mleka kokosowego
4 łyżeczki curry 1,5 łyżeczki nasion gorczycy
4 łyżki oleju sól, pieprz

Przygotowanie:

Drobno posiekaj czosnek i imbir. Pokrój zieloną cebulkę w talarki, a słodką paprykę w kostkę. Upraż curry i nasiona gorczycy w rozgrzanym rondlu. Dodaj olej, czosnek, imbir i chwilę podduś. Następnie dodaj soczewicę i pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podduś. Zalej całość bulionem warzywnym i zagotuj. Dodaj pomidory, mleko kokosowe i gotuj na małym ogniu przez 15 do 20 minut aż soczewica stanie się miękka. Dodaj zieloną cebulkę oraz sól i pieprz do smaku. Podawaj ze świeżo upieczonymi papadamami i crème fraîche.