Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Herbaty na czasie


Herbaty na czasie

Herbata Matcha - MAKRO Inspiracje

Spróbuj herbaty matcha

Do produkcji sproszkowanej matchy wykorzystuje się tylko najlepsze części zielonej herbaty. Przed zbiorami stosuje się specjalną technikę przysłaniania rośliny, aby wytwarzała więcej chlorofilu. Dzięki temu procesowi liście herbaty zyskują głęboki zielony kolor i smak, a po ich zebraniu, mielone są w granitowych młynach.

Matchę, wedle tradycji, przygotowuje się przy użyciu specjalnego mieszadła, zwanego chasenem (pędzel do herbaty). Do przyrządzenia dzbanka herbaty wystarczy mała ilość cennego proszku – wodę zagrzaną do temperatury 80°C wlewa się do 2 gramów proszku, a następnie spienia pędzlem. Matcha jest bogata w witaminę C i przeciwutleniacze, smakuje egzotycznie i nieco cierpko, ale jest mniej gorzka od mocnej zielonej herbaty. Sproszkowaną herbatę można z również użyć do sporządzenia napojów zmieszanych, takich jak smoothie, a nawet do słodyczy i lodów. Pięknie wygląda i doskonale smakuje matcha latte, herbata ze spienionym mlekiem.

Harmonia mleka i herbaty

Matcha latte staje się co raz bardziej popularna. Bezkofeinową i przyjemną w smaku herbatę rooibos można śmiało połączyć ze spienionym mlekiem na wierzchu. Podobnie, dobrze przyprawioną chai warto pić z dodatkiem czarnej herbaty, mleka i przypraw takich jak cynamon, kardamon, goździki i pieprz. Nie ma jednego przepisu na chai, każdy kto lubi eksperymentować w kuchni, ma pełne pole możliwości.

Owocowy powiew lata

Owocowe napoje herbaciane cieszą się powodzeniem zwłaszcza wiosną i latem. Herbatę czarną, zieloną i rooibos można podać w formie odświeżających napojów z dodatkiem soków owocowych i syropów. W przypadku napojów mieszanych składniki takie jak świeża mięta pieprzowa, jogurt, tonik i imbir dodają im wyjątkowych akcentów smakowych. W bardzo gorące dni pije się herbatę mrożoną: mocną herbatę połącz z dodatkami wedle uznania i koniecznie zmieszaj z lodem.

Gorąca herbata na wiosnę i lato?

To nie żart! Poza wodą, najczęściej pitym napojem jest właśnie herbata. W wielu krajach, w których występuje gorący klimat, herbata jest niezastąpionym napojem. Wszystko dlatego, że skutecznie reguluje temperaturę ciała i gospodarkę wodną organizmu. Herbata ponadto uzupełnia poziom witamin, minerałów i mikroelementów w organizmie.

Owocowy powiew lata - MAKRO Inspiracje

Przepisy kulinarne