Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Gwiazda z musu czekoladowego

Jako świąteczny deser nasi kucharze proponują mus czekoladowy podany w bożonarodzeniowym stylu i udekorowany złotym listkiem, by nadać mu wyjątkowego charakteru.

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - 60 minut.

Gwiazda z musu czekoladowego
Składniki:  
2 cienkie biszkopty czekoladowe Dodatkowo: 6 foremek w kształcie gwiazdki

Na mus czekoladowy:  
9 listków żelatyny 600 ml śmietanki
6 jajek 300 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
1 szczypta soli 225 g  mlecznej czekolady
90 g cukru 150 g posiekanych pistacji

Do glazury:  
30 ml mleka 15 ml wody
30 ml śmietanki 100 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
15 g cukru  

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy: Rozmiękczyć żelatynę w zimnej wodzie. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.  Wycisnąć żelatynę i rozpuścić ją w gorącej czekoladzie. Odstawić mieszankę do wystudzenia. W międzyczasie oddzielić białka od żółtek. Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. W dużej misce ubić żółtka z cukrem na gęstą masę. Ubić śmietankę na sztywno. Dodawać ostudzoną czekoladę do mieszanki żółtek z cukrem, ciągle mieszając. Następnie dodać pianę z białek, a na końcu ubitą  śmietankę. Rozprowadzić mus równo na biszkopcie. Włożyć do lodówki na godzinę. 


Glazura czekoladowa: Zagotować mleko, śmietankę, cukier i wodę, następnie dodać czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Pozostawić do ostudzenia, a później rozsmarować równo na dobrze schłodzonym musie czekoladowym. Umieścić w lodówce na kolejne 3 godziny, a jeśli to możliwe, na całą noc. Na około 15 minut przed podaniem wyjąć z lodówki. Przy użyciu foremek w kształcie gwiazdek wyciąć gwiazdki z musu, lub odbić na nim gwiazdki i następnie wyciąć ostrożnie nożem.  Delikatnie nasączyć brzeg biszkopta wodą z cukrem i przybrać siekanymi pistacjami. Przed podaniem udekorować gwiazdki siekanymi pistacjami, sosem malinowym i świeżymi malinami oraz dodać złoty listek i ozdoby.


Atrakcyjna alternatywa

Nie muszą to być koniecznie gwiazdki wycięte z czekoladowego musu. Uwodzicielski i słodki deser będzie równie dobry w małych kawałkach – sam lub w połączeniu z innymi słodkimi dodatkami. Aby go wykonać, należy pociąć glazurowany, schłodzony mus na równe kwadraty i je udekorować.
mus czekoladowy w kawałkach