Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Azjatyckie grzybowe stir-fry z chińską kapustą pak choi

Świeża i lekka kuchnia azjatycka słynie na całym świecie ze swoich wyjątkowych składników. Obecnie  w menu coraz większej liczby restauracji pojawiają się dalekowschodnie egzotyczne grzyby. Ich niezwykłe formy i smaki wzbogacają produkty egzotyczne dostępne w wielu krajach oraz inspirują kucharzy do tworzenia nowych dań, takich jak azjatyckie grzybowe stir-fry z chińską kapustą pak choi.


Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 30 min.

azjatyckie grzybowe stir-fry z chińską kapustą pak choi - MAKRO Inspiracje
Składniki:
 
1 kg grzybów azjatyckich (np. shiitake, boczniak ostrygowaty lub shimeji)
500 g kapusty pak choi
1 czerwona cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana papryczka chili
1 posiekany mały korzeń imbiru
2 łyżki stołowe miodu
1 czerwona papryka
2 marchewki
200 ml bulionu warzywnego
100 ml wina ryżowego
60 ml sosu sojowego
2 łyżki stołowe ziaren sezamu
sól
pieprz
olej arachidowy

Nasza rada: podawać z makaronem azjatyckim.










Przygotowanie:

przygotowanie (1)
Grzyby umyć i w razie potrzeby pokroić w plastry. Przeciąć kapustę pak choi na pół lub na ćwiartki, w zależności od jej wielkości. Pokroić paprykę, cebulę i marchew na cienkie paski.
przygotowanie (2)
Obsmażyć grzyby w woku na odrobinie oleju arachidowego, a następnie dodać cebulę, czosnek, chili i imbir po czym całość wymieszać.
przygotowanie (3)
Następnie dodać marchew i paprykę i krótko smażyć. Dodać pak choi i całość wymieszać. Wlać wino ryżowe, bulion i sos sojowy.
przygotowanie (4)
Na koniec dodać miód i smażyć jeszcze przez 3 minuty na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem oraz udekorować ziarnami sezamu.