Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

W oczekiwaniu na danie główne - grillowany ser

Zanim posiłek z grilla będzie gotowy, możemy delektować się innym delikatnym i aromatycznym daniem. Zapach pikantnego sera i wyśmienitych dodatków ma swój nieodparty urok.

W oczekiwaniu na danie główne - grillowany ser

Na ruszcie można przyrządzić wiele rodzajów sera – pod warunkiem, że odpowiednio się z nimi obchodzimy.

Tylko twarde odmiany można grillować bezpośrednio na ruszcie. Do klasyki należy halloumi. Ten przyprawiany miętą przysmak z Cypru jest niewątpliwym zwycięzcą, ponieważ idealnie zachowuje swój kształt. Można go chwytać i obracać szczypcami jak kawałek mięsa. Na grillu można też piec inne twarde sery, takie jak kozi, emmentaler, provolone czy  dojrzała mozzarella. Jeśli nie jesteś pewien, czy dany rodzaj sera można grillować, użyj tacki aluminiowej i dodaj odrobinę oliwy z oliwek i świeżych ziół, takich jak tymianek i rozmaryn, dodaj suszone pomidory i orzechy piniowe. 

Smaczna paczka

Miękkie sery, które topią się względnie szybko, wymagają umiarkowanej temperatury oraz odpowiednich środków, które nie pozwolą im przedostać się przez kratkę. Oprócz folii aluminiowej możemy w tym celu użyć pasków bekonu lub niektórych warzyw, ciasta filo lub na brik. Nadadzą się także świeże zioła. Jeśli w zioła zawiniemy na przykład camembert, trzeba go również związać sznurkiem kuchennym, tak aby całość przypominała paczkę, a następnie położyć na patelnię do grillowania. W ten sposób szybko przyrządzimy wyśmienity przysmak. Ten rodzaj sera można także grillować w jego drewnianym opakowaniu, które najpierw należy wymoczyć w wodzie. Efekt pozytywnego zaskoczenia w przypadku miękkich serów następuje w momencie, gdy po przegryzieniu kawałka z jego środka zaczyna wydobywać się roztopiona zawartość. 

Grillowany ser
Porada szefa kuchni! 
Atrakcyjnie i smacznie: roztop ser raclette na grillowanej rybie lub warzywach i podawaj całość na patelni.


Grillowane przysmaki - ser
Grillowane przysmaki - ser kozi
Ser z warzywami to wspaniałe urozmaicenie wegetariańskiego menu. Twarde gatunki sera stosuje się w kolorowych szaszłykach, a łatwo topiące się sery są idealne do zapiekania. Grillowany ser jest również stosowany jako nadzienie pomidorów, grzybów itp. Zwolennicy mieszania smaków mogą połączyć pikantny ser ze słodkimi owocami. Świetne połączenie stanowią na przykład gruszki z delikatnie roztopionym serem gorgonzola (uwaga: aby nie zepsuć smaku potrawy, nie podgrzewaj sera za mocno), a także grillowane figi z kozim serem. Garstka orzechów uczyni nasze danie odpowiednio chrupkim, a jeśli skarmelizujemy orzechy na ogniu, dodatkowo uzyskamy słodką nutę smakową.

Przepisy kulinarne