Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Grillowany kurczak

Ci, którzy chcą zaserwować gościom posiłek z grilla, zapewne nie myślą na pierwszym miejscu o kurczaku. Niemniej jednak specjaliści w dziedzinie grillowania nie zaplanują wieczornego przyjęcia z grillem w roli głównej bez delikatnego drobiu, który dzięki wspaniałemu białemu mięsu staje się coraz bardziej popularny. Bez względu na to, czy jest to małe skrzydełko, czy kurczak w całości, Drób można przygotowywać na ogniu na wiele sposobów – pod warunkiem, że posiadamy odpowiednią ilość cierpliwości do tego delikatnego, chudego mięsa.

Lubi, gdy robi się gorąco

kurczbanner-top-940-250
Każdy, kto traktuje mięso kurczaka jak tłusty stek, jest na przegranej pozycji.

Chude mięso drobiowe nie znosi bezpośredniego działania wysokiej temperatury, która je wysusza albo co gorsza, w przypadku grubszych kawałków lub kurczaka w całości, spala skórkę, pozostawiając w środku surowe mięso. Cierpliwość i średnia temperatura będą zatem motywem przewodnim, o ile chcemy, by mięso kurczaka było smacznie soczyste. Wtedy w połączeniu z przyprawami lub marynatą oraz dymnym smakiem danie z kurczaka dostarczy nam czystej przyjemności jedzenia.

kurczak-1-300x130
Porada szefa kuchni
Możesz dodać mięsu aromatycznego smaku poprzez położenie przyprawy bezpośrednio na mięsie. By to zrobić, odciągnij delikatnie skórkę palcami (w przypadku całego kurczaka rozpocznij od szyi) i rozprowadź pod nią mieszankę przypraw, ziół, pastę lub marynatę. Delikatnie przypraw także skórę - to wszystko!

 

Czy wiesz, że...?
Suche mieszanki przypraw działają szybko, więc małe kawałki mięsa należy poddawać ich działaniu przez maks. 15 minut, a połówkę kurczaka – przez 30 do 90 minut. Marynaty natomiast potrzebują więcej czasu, by przynieść pożądane efekty, ale za to bardziej przenikają przez mięso. Przy małych kawałkach czas marynowania wynosi od trzech do pięciu godzin, a kurczak w całości zamarynuje się po co najmniej sześciu godzinach.

Kwestie higieny

Przed rozpoczęciem grillowania mięso z kurczaka należy starannie wypłukać i osuszyć z zewnątrz i od środka. Na około pół godziny przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki, tak aby miało odpowiednią temperaturę, gdy trafi na ruszt. Potem mięso powinno być grillowane przez dokładnie określony czas.
Ze względu na ryzyko wystąpienia salmonelli delikatne mięso kurczaka nie powinno pozostawać poza lodówką lub zamrażarką dłużej, niż wspomniane wcześniej 30 minut. Ze względów bezpieczeństwa żywnościowego drób musi być zawsze dokładnie upieczony, a jego temperatura wewnętrzna powinna wynosić co najmniej 75°C.

Smak, jaki grillowany kurczak zaoferuje podniebieniom gości, zależy od przypraw lub od marynaty. Może być to marynata azjatycka, egzotyczna, ze smakiem cytryny lub z niezwykle dużą ilością ziół – wyobraźnia kucharza w tej kwestii nie ma praktycznie żadnych ograniczeń. Kurczaka można także natrzeć delikatnie przyprawionym masłem. Pod koniec grillowania lub zaraz przed podaniem możemy podarować daniu dawkę wyjątkowego smaku poprzez polanie mięsa delikatną glazurą.

Grillowanie kurczaka

Grilluj kurczaka w całości pod przykrywką dzięki temu ciepło będzie otaczać mięso ze wszystkich stron. Udka i skrzydełka powinny być przywiązane do korpusu, tak aby się nie spaliły. Kurczaka można również grillować na ruszcie na płasko. W przypadku obu metod pod kurczakiem powinna znajdować się tacka na cieknący płyn, którym mięso należy co pewien czas polewać. Kurczaka można również położyć bezpośrednio na tacce. 

kurczak-na-puszce-300x230

Delikatny smak z USA: kurczak na puszce piwa

Największą sztuką w grillowaniu jest oczywiście przygotowanie kurczaka w całości, a to może zająć od jednej do półtorej godziny w zależności od rozmiaru kurczaka i sposobu przygotowania. Grillowanie w tym przypadku powinno być bezpośrednie, tak aby cały kurczak gotował się powoli i równomiernie, mięso było soczyste, a skórka – chrupka. Jest kilka sposobów umieszczenia kurczaka nad ogniem: nadzianie kurczaka na szpikulec rożna zagwarantuje nam równomierne rozprowadzenie ciepła. Udka i skrzydełka powinny być przywiązane do korpusu, tak aby się nie spaliły. Kurczaka można również grillować na ruszcie na płasko. W przypadku obu metod pod kurczakiem powinna znajdować się tacka na cieknący płyn, którym mięso należy co pewien czas polewać. Kurczaka można również położyć bezpośrednio na tacce.

Kurczak na płasko (butterfly)

Gdy grillujemy drób w całości – dotyczy to również nietypowo wyglądającego kurczaka na płasko – róbmy to pod pokrywą. Kurczak grillowany na płasko to nadal cały kurczak z tą różnicą, że jest przekrojony i rozłożony. Najpierw usuwamy z kurczaka kręgosłup, a następnie grillujemy go pod ciężarem: może to być żeliwna patelnia albo nawet cegła zawinięta w folię aluminiową. Ze względu na to, że kurczak jest płaski, można go poddać bezpośredniemu działaniu średniej lub niskiej temperatury najpierw od środka, a potem z zewnątrz.

Kontrola termometrem dla pewności

Sposób na sprawdzenie, czy kurczak jest gotowy, jest zawsze taki sam: wprowadzamy termometr w najgrubszą część udka i sprawdzamy, czy mięso osiągnęło temperaturę wewnętrzną 75°C. Termometr nie może jednak dotykać kości, ponieważ jest ona zawsze cieplejsza niż mięso i możemy uzyskać sfałszowany odczyt. Jeśli nie masz termometru, możesz skorzystać z innego sposobu: jeśli po nakłuciu mięsa wydostaje się z niego czysty sok, a mięso przy kości straciło różowy kolor, jest ono gotowe. Przed podaniem mięso należy pozostawić na kilka minut, by ostygło.

Kawałki też mają wzięcie

Popularne kawałki kurczaka to skrzydełka, pałeczki, całe udka i oczywiście delikatna pierś. Jeśli chodzi o kawałki zawierające kość, ważne jest, by ułożyć je na ruszcie tak płasko, jak to tylko możliwe. Skrzydełka można także nadziać na rożen, tak aby gotowały się równomiernie z każdej strony. Z kawałkami nie zawierającymi kości należy obchodzić się delikatnie i pilnować, by ugotowały się dokładnie, ale nie wyschły. Przy bezpośrednim działaniu średniej temperatury i regularnym przewracaniu na drugą stronę potrzeba będzie od około 8 do 12 minut.
kurczak-termomentr-300x230
kurczak-kawalki-300x230

Przepisy kulinarne