Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Kiełbasy - nie tylko klasyka

Chrupiące z wierzchu, soczyste w środku: na całym świecie kiełbasy są klasycznym grillowym daniem, warto więc poświęcić nieco czasu na poznanie ich regionalnych odmian, których wygląd jest tak samo zróżnicowany, jak pochodzenie.


Grillowanie kiełbasy - MAKRO Inspiracje

Jeden pomysł – wiele możliwości

Zasada jest prosta: mięso (a często i boczek), jest cięte grubo lub drobno (nożem, maszynką do mięsa lub krajalnicą) zależnie od potrzeby, a następnie mieszane z solą i przyprawami. Tak stworzona mieszanka, mięso kiełbasiane, jest następnie pakowana w jelito i wiązana na odpowiednią długość – i oto mamy kiełbasę. Można ją potem gotować, smażyć suszyć, wędzić - lub po prostu grillować.

Każdy rodzaj mięsa

Praktycznie każdy rodzaj mięsa (w tym wnętrzności i krew) można przerobić na kiełbasę. Najbardziej popularne są wieprzowina, wołowina i cielęcina. Używa się również jagnięciny i drobiu, obecnie rzadziej koniny czy dziczyzny. Najważniejsze, by mięso było jak najświeższe. Pod żadnym pozorem nie wolno używać mięsa konserwowanego: podczas grillowania z zawartego w soli do konserwowania azotynu powstają niebezpieczne dla zdrowia nitrozoaminy (tym samym wędzona kiełbasa nie nadaje się do grillowania).

Inne składniki i przyprawy

Orzechy, ser, warzywa, grzyby, cebule, czosnek, najbardziej różnorakie zioła i przyprawy, a nawet wódki – jakiekolwiek inne smaki wejdą w skład kiełbasy, zależy tylko od wyobraźni kucharza i gustów gości. Często używa się produktów regionalnych: pistacji i grappy we Włoszech, kminku i ostrej pasty harissa w Północnej Afryce, kasztanów we Francji czy wiśniówki w południowych Niemczech - to tylko kilka przykładów. Jeśli kiełbasa została odpowiednio doprawiona, nie ma już potrzeby, by ją marynować ani doprawiać do grillowania.
Różne kiełbasy na grilla - MAKRO Inspiracje

Sławne kiełbasy
... i ich pochodzenie

  • Francuzi uwielbiają kaczkę w ogromnych ilościach – i tym samym przygotowują z niej grillową kiełbasę: saucisse de canard.
  • W Niemczech wiele regionów przygotowuje własne specjały na grilla – np. kiełbasę z mięsa wieprzowego, przyprawianą kminkiem, majerankiem i czosnkiem o zastrzeżonej nazwie  Thüringer Rostbratwurst.
  • Z Włoch pochodzi chipolata, mała wieprzowa kiełbasa do smażenia, przyprawiana ziołami i upychana w owcze jelita.
  • W Południowej Afryce grillują silnie przyprawianą, zazwyczaj zwijaną Boerewors. Poza wołowiną i wieprzowiną,dodaje się do niej również mięso egzotycznych zwierząt z buszu, np. zebry czy antylopy.
  • Istotnym elementem północnoafrykańskiej kuchni, który zdobył popularność poza granicami kraju dzięki ludności napływowej, jest pikantna merguez. Oryginalną robi się wyłącznie z jagnięciny lub baraniny, choć dziś równie często dodaje się wołowinę..
  • Angielska kiełbasa Cumberland to czysto wieprzowa kiełbasa do smażenia, przepis na nią ma ponad 500 lat. Mięso do niej jest krojone, nie przepuszczane przez maszynkę do mięsa.
  • Wegetarianie nie muszą odmawiać sobie grillowanej kiełbasy: alternatywą jest kiełbasa z tofu.

Czy wiesz, że?

Rekord dla największej grillowanej kiełbasy świata należy do mieszkańców leżącej w Pirenejach gminy Graus w Hiszpanii. Tam została zrobiona, ugotowana, a następnie ugrillowana niemalże kilometrowa kiełbasa z ponad tony wieprzowiny.  Mierząca 25 metrów kwadratowych, została pocięta na 12 000 porcji i wydana mieszkańcom i gościom.


Sławne kiełbasy - MAKRO Inspiracje

5 rad, jak grillować kiełbasę

  1. Kiełbasa grillowa może być zarówno surowa, jak i gotowana. Czas grillowania zależy od tego, której używamy: w przypadku kiełbasy gotowanej nie ma znaczenia czas grillowania. Istotne jest tylko, by była gorąca w środku i apetycznie zarumieniona z wierzchu.
  2. Jeśli grillujemy kiełbasy na grillu z pokrywą, nie powinno się jej zamykać, aby kiełbasa nie smakowała jak ugotowana, a nie zgrillowana.
  3. Kwestią sporną wśród kucharzy jest, czy kiełbasy powinny być nacinane lub nakłuwane przed grillowaniem. Kiełbasa, która nie została uprzednio nacięta lub nakłuta, może po nacięciu wystrzelić tłuszczem na talerzu gościa. Nacięta traci tłuszcz, który kapie na źródło ciepła i może się łatwo wysuszyć.
  4. Kiełbasy nie powinny być zbyt zimne przed ułożeniem na grillu. Powinny być wyciągnięte z lodówki odpowiednio wcześniej.
  5. Jeśli nie chcecie, by kiełbasy przywarły do grilla, można delikatnie natrzeć je tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia i neutralnym smaku, np. olejem słonecznikowym.
5 rad jak grillować kiełbasę - MAKRO Inspiracje
Grillowanie kiełbasy
Grillowanie kiełbasy
Grillowanie kiełbasy

Przepisy kulinarne

Sławne kiełbasy
... i ich pochodzenie

  • Francuzi uwielbiają kaczkę w ogromnych ilościach – i tym samym przygotowują z niej grillową kiełbasę: saucisse de canard.
  • W Niemczech wiele regionów przygotowuje własne specjały na grilla – np. kiełbasę z mięsa wieprzowego, przyprawianą kminkiem, majerankiem i czosnkiem o zastrzeżonej nazwie  Thüringer Rostbratwurst.
  • Z Włoch pochodzi chipolata, mała wieprzowa kiełbasa do smażenia, przyprawiana ziołami i upychana w owcze jelita.
  • W Południowej Afryce grillują silnie przyprawianą, zazwyczaj zwijaną Boerewors. Poza wołowiną i wieprzowiną,dodaje się do niej również mięso egzotycznych zwierząt z buszu, np. zebry czy antylopy.
  • Istotnym elementem północnoafrykańskiej kuchni, który zdobył popularność poza granicami kraju dzięki ludności napływowej, jest pikantna merguez. Oryginalną robi się wyłącznie z jagnięciny lub baraniny, choć dziś równie często dodaje się wołowinę..
  • Angielska kiełbasa Cumberland to czysto wieprzowa kiełbasa do smażenia, przepis na nią ma ponad 500 lat. Mięso do niej jest krojone, nie przepuszczane przez maszynkę do mięsa.
  • Wegetarianie nie muszą odmawiać sobie grillowanej kiełbasy: alternatywą jest kiełbasa z tofu.

Czy wiesz, że?

Rekord dla największej grillowanej kiełbasy świata należy do mieszkańców leżącej w Pirenejach gminy Graus w Hiszpanii. Tam została zrobiona, ugotowana, a następnie ugrillowana niemalże kilometrowa kiełbasa z ponad tony wieprzowiny.  Mierząca 25 metrów kwadratowych, została pocięta na 12 000 porcji i wydana mieszkańcom i gościom.