Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Grillowana dziczyzna

banner-top-dziczyna-940x200

Nareszcie coś nowego! Dziczyzna z grilla to smaczne doświadczenie, dzięki któremu możesz naprawdę zaimponować swoim gościom. Dlatego też warto zdecydować się na mięso z sarny czy dzika! Najbardziej wyjątkowe kuchenne kreacje stworzymy bez większego wysiłku.


Odkryj dzikie oblicze grilla

Zapomnij o tym, co wmawiano Ci odnośnie trudności w przyrządzaniu dziczyzny. To względnie chude mięso może zostać przygotowane tak jak wołowina czy jagnięcina.

Z mięsem z dzika można się obchodzić podobnie jak z typową wieprzowiną. Najważniejsza zasada przy przygotowaniu dziczyzny: nie piecz jej za długo! Ryzyka wyschnięcia unikniemy, owijając kawałki sarniny i innych mięs na przykład w bekon. By rozmiękczyć mięso starszych zwierząt, można je umieścić na kilka godzin w marynacie – tyle wystarczy! Typowe przyprawy, takie jak jałowiec czy listki laurowe, stanowią wyjątkowo dobrze dobrany dodatek do dziczyzny. Dobrze pasuje także rozmaryn, tymianek, papryka roczna, oregano, majeranek lub szałwia i oczywiście pieprz. Niemniej jednak zachowaj ostrożność w użyciu przypraw, ponieważ marynata nie może tłumić charakterystycznego smaku sarniny. Olej, mleko, maślanka, jogurt i wino lub porto mogą posłużyć jako płynna baza.


Porada szefa kuchni!

Mięso z młodych zwierząt, takich jak kozioł sarny, jest na tyle delikatne, że nie musi być marynowane. W gruncie rzeczy marynata może stłumić jego wspaniały smak, co byłoby wielką szkodą. Zwierzęta te na wiosnę żywią się świeżą trawą i ziołami, a ich mięso smakuje wyśmienicie.
Wielbiciele grillowania wysoko cenią drobnoziarnistą, miękką sarninę o intensywnych kolorach. Soczyste kawałki, na przykład górka, polewane są odrobiną oleju i szybko nabierają koloru na całej powierzchni pod wpływem bezpośredniego ciepła, a następnie podczas pośredniego grillowania mięso powoli gotuje się do pożądanego stopnia. Jeśli mięso jest różowe w środku, to nie tylko dobrze wygląda, ale również świetnie smakuje. Puryści posypują potrawę jedynie odrobiną soli i pieprzu. Niektórzy do mięsa dodają przyprawy przed grillowaniem. Warto ograniczyć się w stosowaniu soli, tak aby kawałki mięsa straciły mniej płynu i były delikatniejsze. Jeśli grillujemy większe kawałki, takie jak comber czy udziec, pokrywa po raz kolejny odegra bardzo ważną rolę. Po obsmażeniu w wysokiej temperaturze przykryj mięso pokrywą i gotuj powoli w niższej temperaturze. Potem zawiń duże kawałki w folię aluminiową i pozostaw na kolejne 10-15 minut – dzięki temu smak potrawy będzie jeszcze lepszy. A jeśli chcesz połączyć różne smaki, oczywiście możesz przygotować nadzienie lub zawinąć mięso w strudel, ciasto naleśnikowe, bekon, szynkę i kapustę włoską lub inne produkty. Bądź twórczy!


Czy wiesz?

Jeśli chodzi o dziczyznę, to nie grilluje się tylko filetu. Na przykład zrazówka, udziec czy łata z jelenia świetnie nadają się na steki lub medaliony

Przepisy