Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Grappa - włoska przyjemność

Tak naprawdę cały proces produkcji Grappy zaczyna się od odpadów winogron zwanych wytłokami. Są to skórki, pestki i łodygi pozostałe po procesie ugniatania winogron w produkcji wina. Produkcja grappy, jednego z najbardziej znanych włoskich hitów eksportowych, wymaga ogromnej wiedzy i doświadczenia. Kiedyś prosty schnapps pity przez mieszkańców wsi przekształcił się w wysoko cenioną brandy.
Grappa - włoska przyjemność
grappa - włoska przyjemność
Proces przemiany wytłoków w grappę wymaga wiele pracy. Najpierw miąższ winogron podgrzewa się kilka razy w destylatorze używając różnych temperatur. Następnie schładza się ulatniającą się parę, którą zbiera się w postaci płynu. W rezultacie otrzymujemy destylat zawierający wszystkie aromaty w skoncentrowanej formie, ale już bez niechcianych produktów ubocznych.

Grappa, która ma być przezroczysta, jest następnie przechowywana w szklanych lub stalowych zbiornikach. Często też umieszcza się ją w drewnianych beczkach (na przykład takich jak do whisky czy sherry) aby dojrzała, czasami na wiele lat, lub nawet dziesięcioleci. Następnie grappa przybiera nie tylko ciemniejszy, jasny czy nawet złoto-żółty kolor, ale przede wszystkim zyskuje wszystkie te charakterystyczne aromaty dzięki drewnianym beczkom. Przed rozlaniem grappy do butelek należy ją rozcieńczyć wodą po to, aby zawartość alkoholu nadawała się do picia. Zwykle jest to pomiędzy 38% a 50%.

Grappę zwykle pija się po obiedzie. Rzadko używa się jej do gotowania, ale też z pewnością nada odpowiedniego smaku potrawom mięsnym, sosom i deserom.

 

Czy wiesz, że…? 
Wyraz 'grappa' jest prawnie chroniony, tylko brandy tworzone z wytłoków we Włoszech oraz w tej części Szwajcarii gdzie mówi się po włosku mogą używać tej nazwy.


Każda grappa jest wyjątkowa


„Profesor ds. grappy” Roberto Castagner prowadzi nie tylko jedną z największych, ale także jedną z najbardziej znanych i nowoczesnych gorzelni w całych Włoszech, w mieście Vazzola, niedaleko Treviso. Absolwent enologii, który pobierał nauki na renomowanym Uniwersytecie Conegliano, w 2003 roku został współzałożycielem Accademia della Grappa e della Acquaviti powstałej w wyniku fuzji pięciu największych gorzelni w regionie Veneto. Dzisiaj jest jej przewodniczącym.

Panie Castagner, używa Pan różnych, przeważnie lokalnych odmian winogron do produkcji grappy. Jakich dokładnie winogron Pan używa?
Różne rodzaje grappy powstają z różnych rodzajów winorośli. To wielka różnica pomiędzy grappą i innymi alkoholami. Dzisiaj większość grappy oferowanej na całym świecie jest wytwarzana z odmian Amarone, Brunello, Moscato i Prosecco. Każda grappa ma inny smak.

Czy są jakieś dania, które zaleca Pan przed grappą?
Grappę pije się po posiłku, tak samo jak inne sławne destylaty. Białą grappę można pić z ciastami owocowymi. Natomiast grappa z beczki dobrze komponuje się z ciastami czekoladowymi. Grappa także idealnie nadaje się dla tych, którzy lubią palić cygaro. Razem tworzą perfekcyjne połączenie.

Czy istnieje jakaś określona temperatura, którą zalecałby Pan w przypadku grappy?

Białą grappę można pić na chłodno. Zalecałbym nawet trzymać ją w lodówce, tak samo jak białe wino. Jednak grappa z beczki, tak samo jak dobry koniak czy dobra whisky powinny mieć temperaturę otoczenia, można je nawet ogrzać w rękach przed piciem.

Posiada Pan jakieś specjalne rodzaje grappy?
Tak, każdego roku mamy inny rodzaj. Grappę można produkować z jednego rodzaju winogron, ale istnieją także mieszanki odmian. Tak więc mamy szeroki wybór produktów dla każdego klienta.

Jak długo można przechowywać grappę?
Grappę w zamkniętej butelce można przechowywać przez wiele lat, ale jeśli butelka jest otwarta należy ją wypić w przeciągu kilku miesięcy.

Jest Pan nazywany we Włoszech Profesorem do spraw grappy. Jak reprezentuje Pan grappę na arenie międzynarodowej?
Grappa to włoski trunek. Włosi mają dobrą kuchnię, piękny kraj, produkują wspaniałe wino, ale także inne trunki. Tak więc gdziekolwiek jesteś i masz ze sobą grappę, to masz także kawałek Włoch.

Jak układa się Pana współpraca z METRO?

Pracuje nam się bardzo dobrze. To jeden z największych dystrybutorów na świecie. Firma bardzo się stara, aby dostarczyć najlepsze produkty do domów Włochów i innych ludzi na całym świecie. Cenimy METRO i staramy się zapewniać najlepsze produkty.
Profesor ds. grappy” Roberto Castagner
grappa