Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Gotowanie szparagów

Czysta przyjemność w każdej łodydze! Zobacz, jak ugotować szparagi, aby zachować głębię smaku, która pozwoli wyczarować wyśmienite dania.


Test świeżości szparagów

Łodygi są świeże, gdy:

 

test świeżosci (1)
… skrzypią, gdy pociera się jedną o drugą.
test świeżosci (2)
… ich główki są zwarte.
test świeżosci (3)
… pojawia się sok, gdy ściska się obcięte końcówki.

Przygotowanie szparagów - krok po kroku

MI-video-gotowanie-szparagow
Zobacz jak przygotować szparagi »

Obieranie i gotowanie szparagów

krok 1
W przypadku białych szparagów obiera się całe łodygi. Przyłożyć obieraczkę zaraz poniżej główki.
krok 2
Obciąć końcówki. Wszystkie łodygi powinny być obcięte na równą długość.
krok 3
Związać szparagi w pęczki po 6 - 10 sztuk, zwłaszcza do gotowania na parze. Sznurek kuchenny musi być delikatnie zawiązany, aby nie złamać łodygi.
krok 4
Do specjalnego garnka do gotowania szparagów włożyć szparagi, by stały pionowo – nalać tylko tyle wody, by górna część łodygi oraz główki szparagów nie stykały się z wodą. Kruche wierzchołki ugotują się na parze i będą wyjątkowo delikatne.
krok 5
Delikatnie osolić gotującą się wodę. Szczypta cukru pomoże zneutralizować kwaśne substancje (polecane zwłaszcza przy zielonych szparagach).
krok 6
Można dodać do wody również odrobinę masła. Jego smak idealnie komponuje się z dobrej jakości szparagami.
krok 7
Dodatek soku z cytryny również aromatyzuje wodę i delikatnie rozjaśnia kolor wierzchołków szparagów. Cytryny nie używa się z zielonymi szparagami.