Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Gotowanie jajka w koszulce

Jajka należą do tych produktów, które zawsze trzymamy w lodówce na zapas. I dobrze, ponieważ dania jajeczne są jednymi z najbardziej popularnych i najszybszych do przygotowania na różne okazje. Zobacz jak sprawnie przygotować jajko w koszulce.
Potrzebne są:
jajko
jasny ocet
duży garnek
chochla
łyżka cedzakowa

Gotowanie jajka w koszulce - krok po kroku

video porada - gotowanie jajka w koszulce
krok 1
Duży garnek z wodą stawiamy na płycie i doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy trochę octu (ok. 1 łyżeczkę na litr wody), który przyspiesza ścinanie się białka. Wody nie należy solić, ponieważ sól utrudnia proces ścinania się białka.

krok 2
Zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby woda schłodziła się do temperatury między 70 a 80°C. Następnie łyżką mieszamy wodę w garnku w taki sposób, aby powstał wir wodny. Umożliwi to białku owinąć się wokół żółtka. 
krok 3
Wybijamy jajko do szklanki lub na chochlę.
krok 4
Następnie bardzo ostrożnie wlewamy jajko w sam środek wiru.
krok 5
Jeśli mamy kilka jajek, zawsze wpuszczamy je do garnka jedno po drugim.
krok 6
Po 3-5 minutach (czas gotowania jajek zależy od naszych osobistych preferencji w kwestii ściętego białka) jajko jest gotowe.
krok 7
Za pomocą łyżki cedzakowej ostrożnie wyciągamy jajko z wody i pozwalamy, aby obciekło. Jeżeli chcemy, aby jajko wyglądało perfekcyjnie, możemy obciąć ewentualne niedociągnięcia nożem. Jajka w koszulkach serwujemy od razu, ponieważ bardzo szybko stygną.