Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Golonka wieprzowa Haxe

Jeśli chcesz aby twoja wizyta na Oktoberfest była w pełni udana, musisz zapamiętać dwa słowa: Haxe (soczysta golonka wieprzowa) i Hendl (chrupiący pieczony kurczak). Jeszcze tylko kufel piwa i tradycyjna bawarska zabawa gwarantowana. Bo obfity i ciepły posiłek jest idealnym dodatkiem do pysznego piwa.



Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 3 godz.

Golonka wieprzowa - Przepisy MAKRO
Składniki
 
6 małych golonek wieprzowych
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
1 łyżeczka pieprzu
400 g warzyw do pieczenia (marchew, seler, por)
3 małe cebule
1 główka czosnku
6 ziaren jałowca
4 liście laurowe
6 gałązek rozmarynu
1,5 litra bulionu
0,5 litra piwa słodowego (malt beer)
sól
olej
 

Nasza rada:

wykorzystaj powstały sos do zrobienia 1,5 litra bulionu przepysznego dodatku do golonki: po prostu przelej bulion przez sitko, zagotuj, a w razie konieczności odrobinę zagęść.

Przygotowanie

przygotowanie golonki (1)
Ostrym nożem wykonaj nacięcia w kształcie rombu na skórce golonek. 
przygotowanie golonki (2)
Aby przygotować mieszankę przypraw, rozgnieć paprykę, kminek i musztardę ziarnistą w moździerzu. 
przygotowanie golonki (3)
Użyj mieszanki do przyprawienia golonek i dodaj trochę soli. 
przygotowanie golonki (4)
Obsmaż golonki ze wszystkich stron na małej ilości oleju i odłóż na bok.
przygotowanie golonki (5)
Pokrój warzywa i cebule na większe kawałki i usmaż na tej samej patelni.
przygotowanie golonki (6)
Główkę czosnku przekrój na pół i dodaj na patelnię. Wlej bulion i dodaj jałowiec i liście laurowe.
przygotowanie golonki (7)
Warzywa umieść w brytfannie, a na wierzch ułóż golonki i gałązki rozmarynu.
przygotowanie golonki (8)
Piekarnik ustaw na 170 stopni i piecz przez około 2,5 godziny, od czasu do czasu polewając piwem słodowym. Na koniec zapiecz tak, aby skórka zrobiła się chrupka i wybrzuszona.