Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Gnocchi ze szpinakiem


Gnocchi ze szpinakiem

Przygotowanie

Liczba porcji: 6 / Czas przygotowania: ok. 90 minut

 Składniki na gnocchi:  
 500 g liści szpinaku  125 g semoliny (kaszki makaronowej) 
 100 g zielonej pietruszki  sól
 100 g sera pecorino  pieprz
 250 g ricotty  gałka muszkatołowa
 2 jaja  

 

Bulion  
 25 g suszonych borowików 250 g pieczarek brunatnych 
 25 g suszonych pomidorów  1 por
 1 ząbek czosnku  sól
 1,2 l bulionu warzywnego  pieprz

 

Do dekoracji: ser pecorino, szczypiorek, oliwa z oliwek

Rekomendacja wina
Do dania idealnie pasują lekkie, owocowe czerwone wina z Wenecji, np. Bardolino. Produkowane jest z takich odmian winorośli jak Corvina, Rondinella i Molinara, które uprawiane są na wschodnim brzegu jeziora Garda.
krok 1
Usuń łodygi ze szpinaku i pietruszki. Umyj liście. Zblanszuj w osolonej wodzie, a następnie włóż do wody z lodem. Osusz dobrze szpinak i pietruszkę ręcznikiem papierowym i drobno pokrój.
krok 2
Zetrzyj drobno ser pecorino, a następnie wymieszaj go z ricottą i jajami. Połącz wszystko ze szpinakiem, dodaj semolinę i ugnieć na ciasto. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
krok 3
Oprósz dłonie odrobiną mąki i formuj kluski wielkości orzecha włoskiego. Gotuj w dużej ilości osolonej wody na średnim ogniu przez około 10 min. Gnocchi są gotowe, gdy wypłyną na wierzch.
krok 4
W międzyczasie drobno posiekaj borowiki i suszone pomidory, a ząbki czosnku pokrój w plasterki. Umieść wszystko na patelni, zalej bulionem warzywnym i doprowadź do wrzenia. Pokrój pieczarki brunatne i pora w cienkie plasterki i dodaj do całości na patelnię. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
krok 5
Podawaj szpinakowe gnocchi z bulionem. 
krok 6
Udekoruj startym serem pecorino, szczypiorkiem i odrobiną oliwy z oliwek.