Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Gnocchi z pieczoną dyni

Gnocchi z pieczoną dyni

Gnocchi z pieczoną dynią i mozarellą

Przygotowanie

Potrzebne składniki:

  • Ziemniaki – 1 kg
  • Dynia – 0,5 kg
  • Jajo – 1 szt.
  • Czosnek 3 – 5 ząbków
  • Rozmaryn – kilka gałązek
  • Mąka – 200 g
  • Ser mozarella – 125 g
  • Bazylia świeża – kilka listków
  • Masło – 50 g
  • Oliwa – 50 ml
  • Sól, pieprz


Czas przygotowania:
2 godziny

Poziom trudności:
trudne


Wydrukuj przepis »
krok 1
Krok 1: Ziemniaki gotujemy w łupinach w osolonej wodzie i studzimy.

krok 2
Krok 2: Robiąc gnocchi staramy się zachować proporcje 75% ziemniaków, 25% mąki.
krok 3
Krok 3: W misce łączymy ziemniaki, mąkę, jajo, sól, pieprz w jednolita masę.
krok 4
Krok 4: Rolujemy i wycinamy gnocchi.
krok 5
Krok 5: Dynię obieramy, czyścimy z pestek, tniemy na nieregularne kawałki.
krok 6
Krok 6: Układamy na blachę do pieczenia, dodajemy czosnek w łupinach, świeży rozmaryn.

krok 7
Krok 7: Pieczemy w temperaturze 160 -180 - stopni przez 30 – 40 minut.
krok 8
Krok 8: Na wrzącą osoloną wodę wrzucamy gnnochi, gotujemy 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

krok 9
Krok 9: Na koniec dodajemy świeżą bazylię.
krok 10
Krok 10: Następnie na patelnię, w szybkim tempie wrzucamy dynię, gnocchi, masło, po 1 minucie ser mozzarella pocięty w kostkę.
krok 11
Krok 11: Łączenie składników nie powinno trwać dłużej niż kilka minut (3-4).
krok 12
Krok 12: Na koniec dodajemy świeżą bazylię.

Odkryj więcej smakowitych przepisów!