Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Gnocchi z masłem szałwiowym


Gnocchi z masłem szałwiowym

Przygotowanie

Liczba porcji: 6 / Czas przygotowania: ok. 60 minut

Składniki na gnocchi:   
 1 kg ziemniaków (mączystych)  sól
 200 g semoliny (kaszki makaronowej)  pieprz
 2 żółtka  gałka muszkatołowa

  • Można też użyć gotowych schłodzonych lub mrożonych gnocchi.

Masło szałwiowe:  
 6 gałązki szałwii  150 g masła


Wskazówka:

Przed podaniem posyp danie odrobiną startego parmezanu.

Rekomendacja wina:
To danie makaronowe to klasyka kuchni włoskiej. Idealnym dopełnieniem będzie lekkie, wytrawne białe wino z północnych Włoch, np. Pinot Grigio z regionu Colli Orientali del Friuli.
krok 1
Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez około 30 minut do miękkości. Następnie je obierz i ugnieć. Zagnieć ziemniaki razem z semoliną i żółtkami. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha laskowego i układaj je na oprószonym mąką blacie. Na każdym gnocchi odciskaj widelcem kształt karbów.
krok 2
Gotuj w osolonej wodzie przez około 3 min. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
krok 3
Oberwij listki szałwii z łodyg. Rozpuść masło na patelni, dodaj liście szałwii i podsmaż przez chwilę; następnie dodaj odcedzone gnocchi i dobrze wymieszaj. 
krok 4
Dopraw odrobiną pieprzu do smaku.