Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Gin - gwiazda każdego baru

Przez stulecia gin nie był w modzie, teraz jednak doczekał się niespotykanego renesansu w barach na całych świecie. Dzisiaj ten klasyk koktajlowej kultury staje się jeszcze bardziej różnorodny niż wcześniej i zachwyca coraz więcej i więcej osób nowymi smakami i wyrafinowanymi mieszanymi drinkami.

Gin - gwiazda każdego baru
Niezwykłe smaki przywróciły gin do życia. Istnieje niezliczona ilość jego typów i są one dzisiaj pożądane tak jak nigdy dotąd.

Istnieje ponad 100, 200 albo może nawet jeszcze więcej rodzajów ginu i nieskończona liczba drinków i koktajli: bary serwujące gin od Nowego Jorku, przez Hong Kong, aż po Sydney świętują ponowne odkrycie tego trunku z fajerwerkami modnych drinków. Już od jakiegoś czasu gin, który w latach 70. został przyćmiony przez wódkę, powraca z odwetem. Wybrane lokalizacje na całym świecie stają się magicznymi atrakcjami dla miłośników tego tradycyjnego trunku. Wiele barów celowo przywraca klimaty sławnych tajnych pubów z czasów prohibicji w Ameryce lat dwudziestych. Nielegalnie produkowany "gin z wanny", nazywany tak, ponieważ często produkowano go właśnie w wannach z alkoholu słabej jakości, był sprzedawany amerykańskiej mafii i - co naturalne - od dawna należy już do przeszłości, ale wciąż użycza on swojej nazwy znanemu nowojorskiemu barowi.

Czy wiesz, że...?
W maju 2014 roku bar Stolen 1930, znajdujący się w austriackim mieście Kufstein, dzięki swojej niesamowitej kolekcji 488 rodzajów ginu został uznany największą galerię ginu na świecie. Jakby tego było mało, kolekcja jest cały czas powiększana; szefowie baru chcą powiększyć ją do 1000 rodzajów.

Praktyczna wskazówka
Jeżeli chcesz podać czysty gin, najlepiej serwuj go z lodem w temperaturze pomiędzy 6 a 8°C.

 

Podróż przez świat ginu

Za stolicę ginu uznawany jest Londyn i w związku z tym właśnie tam znajdują się nie tylko niektóre z najlepszych barów serwujących gin, ale również można skorzystać tam ze specjalnych ofert, takich jak wysokoprocentowe podróże odkrywcze przez dystylarnie i puby. Pośród głównych punktów trasy można znaleźć The Portobello Star w Notting Hill, który posiada "Ginstytut", które zapoznający gości bliżej z ginem, serwujący zarówno informacje, jak i alkohol, czy The Star at Night w Soho, gdzie w 2012 roku powstał London Gin Club.

Gin był kiedyś powszechnie znany jako typowo angielski drink: trunek aromatyzowany jałowcem i wieloma innymi składnikami, pochodzi od holenderskiego Jeneveru, który brytyjscy żołnierze, a zwłaszcza Wilhelm III Orański, który wstąpił na tron Anglii w 1689 roku, przywieźli ze sobą na wyspy, gdzie szybko zdobył on popularność. Dzisiaj, obok Londynu i Nowego Jorku, również Barcelona znana jest jako prawdziwa metropolia ginu. Z Hiszpanii wywodzi się trend mieszana ginu z herbatą. Klasyczne czarne i zielone herbaty podkreślają jałowcowo-kolendrowy smak ginu. Przykładowym rezultatem tego trendu jest innowacyjna wariacja na temat ginu z tonikiem, w której herbatę parzy się przez jakiś czas w ginie.

Jałowiec i jeszcze dużo więcej

Pomimo wielu wzlotów i upadków w popularności gin zachował swój smak, który jest sekretem jego sukcesu: aby go przygotować, neutralny alkohol - zazwyczaj destylowany ze zbóż lub melasy - jest rozrzedzany z wodą, a następnie aromatyzowany. Najważniejszym składnikiem jest jałowiec, który nadaje mu charakterystyczny smak. W większości gatunków, znaczącą rolę odgrywa również kolendra. Pozostałe składniki są sekretem poszczególnych twórców: aktualnie przy tworzeniu ginu używa się ponad 200 różnych aromatów, aby stworzyć gin.

Pośród klasyków można znaleźć na przykład imbir, lawendę, cytrynę czy skórkę pomarańczy, gniazda nasienne jabłek gatunku Calville Blanc, lukrecję, gałkę muszkatołową czy anyż. Te przeróżne zioła, przyprawy i warzywa nadają każdemu ginowi jego własny smak. Gin nabiera aromatu podczas procesu destylacji w wielkich miedzianych kotłach. Wykorzystuje się tutaj dwie metody: albo wszystkie składniki aromatyzujące rozgniata się i miesza ze sobą, po czym destyluje się alkohol razem z nimi, albo są one powieszone w parze alkoholu, która wzlatując do góry podczas destylacji, miesza się ze smakiem mieszanki. W ten sposób wytwarza się gin o zawartości alkoholu wahającej się pomiędzy 37,5% a 47% bez długiego procesu dojrzewania, tak jak ma to miejsce w przypadku whisky czy rumu. Koneserzy zawsze wybierają mocniejsze warianty, ponieważ można w nich lepiej wyczuć aromat.
gin
gin

Młodzi i dzicy

Mamy klasyki, ale mamy też nowsze wytwory, które zapoczątkowały aktualną modę na gin, nadając temu trunkowi nowego smaku i młodego wyglądu. Pośród nich mamy Bombay Sapphire w niebieskiej butelce oraz Hendrick's Gin, które aromatyzowane są ogórkiem i różą, i to one właśnie nadały impetu innowacyjności w temacie ginu, która teraz jest w dalszym ciągu rozwijana. Najważniejsze tutaj są dodatkowe mieszanki aromatów, takie jak szafran. Nie jest więc zaskoczeniem, że eksperci tacy jak Lesley Gracie - mistrz z Hendricksa, podróżowali po tropikalnych lasach Wenezueli, poszukując nowych roślin, które można by wykorzystać przy produkcji ginu.

To właśnie lubość eksperymentowania wprowadziła na rynek kilka nowych kultowych marek w ostatnich latach, nie tylko z Anglii. Na przykład hiszpański Gin Mare z aromatem śródziemnomorskich ziół czy Monkey 47, dry gin z niemieckiego Schwarzwaldu wyrobiły już sobie renomę wśród miłośników jedzenia i alkoholu. W 47 aromatach Monkey 47 można odnaleźć regionalne składniki, takie jak kiełki jodły czy kwiaty dzikiego bzu. W przypadku ginu The Duke Munich za to "coś" odpowiadają typowo bawarskie składniki, takie jak chmiel czy słód.

Klasyki pod nową ekscytującą postacią

W ten sposób gin oferuje nam dzisiaj więcej smaków niż kiedykolwiek wcześniej. Szeroki wybór jest szczególnie zauważalny w rozwoju koktajli i drinków, ponieważ rzadko kiedy pije się czysty gin. W związku z tym najbardziej popularne są rodzaje wykorzystywane do mieszania drinków - dlatego też barmani ze smykałką do eksperymentowania używają nowych typów ginu do tworzenia innowacyjnych drinków. Nawet taki klasyk jak gin z tonikiem może zaoferować całkiem nowe doznania smakowe.
Zależnie od tego, jaki gin i jaki tonik zostaną ze sobą połączone na kostkach lodu w szklance, rezultat może oferować całkowicie inną gamę smaków. Zadaniem barmana jest więc zapoznanie się z cechami charakterystycznymi każdego rodzaju i odpowiednie ich wybieranie.

Odnosi się to również do różnego rodzaju składników, dodawanych dla urozmaicenia ginu z tonikiem. Z hiszpańskich barów wyjątkowo pełnych uwielbiających eksperymenty barmanów, rozprzestrzenił się po innych krajach trend związany z wymyślnym i niezwykłym przyozdabianiem drinków.

Rezygnuje się z używania  najprostszej limonki; do szklanki dodaje się słodkie papryki, figi, oliwki, maliny, laski cynamonu, lukrecję, goździki, suszone chili, rozmaryn, jadalne kwiaty czy plasterki rzodkiewki. Są to kolorowe i aromatyczne wariacje, ale nie można z nimi przesadzić, aby nie zakryć nimi smaku ginu i tonika. A więc, na jaki drink się zdecydować? Wariacje ginu z tonikiem czy klasyczne Martini z ginem, wermutem i nieodzowne oliwki zawsze smakują dobrze. Warto również przygotować inne propozycje, takie jak Anielska Twarz (z morelową brandy i Calvadosem), Monkey Gland (z sokiem pomarańczowym, absyntem i grenadyną) czy różowy gin (z gorzką wódką Angosturą), który kiedyś były stosowany przez królewską marynarkę wojenną - razem z innymi rodzajami ginu - jako lekarstwo na chorobę morską. W ten sposób odkryjesz nowe harmonie smaków i odcienie ginu i będziesz na czasie z trendem, który sprawił, że gin wraz ze swoimi wszystkimi rodzajami stał się ulubieńcem barmanów na całym świecie.

Klasyk w ekscytujących, nowych odsłonach

Można wyróżnić kilka gatunków ginu:   
Dry Gin niesłodki, wytrawny, podkreślony aromat jałowca i nuta cytrusów, dodatki dodaje się jeden po drugim 
London Dry Gin niekoniecznie z Londynu - jego nazwa odnosi się do jakości, wszystkie dodatki dodawane są do alkoholu naraz, wielokrotnie destylowany, sztuczne aromaty i barwniki są zabronione, silny smak jałowca wspierany przez przyprawy i aromaty cytrusowe, wytrawny
New Western Dry Gin nowa wariacja wytrawnego ginu, słabiej wyczuwalne nuty jałowca, inne nuty bardziej wyraziste, równo i harmonijnie połączony
Plymouth Gin chronione miejsce pochodzenia, destylowany w Plymouth, owocowy, lekko słodzony, brak silnej nuty jałowca, bez dodatku gorzkich ziół
Old Tom Gin oryginalny gin,  popularny w XVII i XIX wieku, słodzony, dzisiaj wykorzystywany w koktajlach
gin
Czy wiesz, że...?
Jedną spośród popularnych specjalności jest Gin Rezerwowy: po wyprodukowaniu przechowywany jest on w starych beczkach po brandy lub whisky, dzięki czemu przejmuje ich smak.


Czy wiesz, że....?
W Anglii, a w szczególności w Londynie w XVII wieku gin stał się "płynną klątwą". Nadmierna konsumpcja wielkich ilości ginu, który stał się tanim trunkiem dla mas, pozbawiła tysięcy ludzi życia. Dopiero kiedy wprowadzono prawa, które podnosiły cenę tego alkoholu i kontrolowały jego sprzedaż, udało się zażegnać kryzys.

 

gin

Przepisy kulinarne