Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Garnki, patelnie i noże

To właśnie podstawy mają znaczenie: tylko dzięki wysokiej jakości wyposażeniu kuchennemu mogą zostać zrealizowane kreatywne pomysły kucharskie.To właśnie garnki, patelnie i noże wykonane z najlepszych materiałów sprawiają, że niewiarygodne kreacje kulinarne stają się możliwe.

Co powinno być w każdej kuchni - najważniejsze podstawy

Garnki, patelnie i noże

Patelnie

Znakiem rozpoznawczym wysokiej jakości patelni jest jej płaski spód oraz to, że się nie odkształca pod wpływem ciepła. Istotną rzeczą w przypadku patelni jest optymalna dystrybucja ciepła. Podczas gdy patelnie wykonane z odlewów aluminiowych świetnie nadają się do smażenia i pieczenia w średnich temperaturach, patelnie ze stali nierdzewnej posiadające dno typu „sandwich” są odpowiednie do szybkiego obsmażania. Natomiast patelnie żeliwne, które mogą być rozgrzane do naprawdę wysokich temperatur, są nieodzowne, jeśli chodzi o przyrządzanie potraw takich, jak smażone ziemniaki czy steki. Profesjonalni kucharze wybierają długowieczne patelnie żeliwne, które wolniej się nagrzewają, ale za to dłużej trzymają ciepło, po czym oddają je powoli i równomiernie. Z jakiegokolwiek materiału jest wykonana, każda patelnia potrzebuje mocnego i solidnego uchwytu – jeśli to możliwe, najlepiej metalowego, dzięki czemu może być umieszczona w piekarniku.

  • Płytka patelnia: do szybkiego smażenia mięsa, dań z jajek, takich jak naleśniki, omlety itd.
  • Głęboka patelnia: do dań zawierających dużą ilość sosu, np. gulasz
  • Patelnia grillowa: do przypiekania i pieczenia – nadaje potrawom apetyczny smak powstały przy grillowaniu oraz pozostawia typowy dla grilla wzór na mięsach i warzywach
patelnie

Garnki

Wysokiej jakości garnki muszą przewodzić ciepło w taki sposób, aby równomiernie się nagrzewać. Jako że stal nierdzewna nie jest dobrym przewodnikiem ciepła, proste w użyciu garnki zwykle posiadają dno typu „sandwich”, w którym jest umieszczony materiał charakteryzujący się wysokim przewodnictwem cieplnym, jak np. miedź. Do gotowania posiłków o obniżonej zawartości tłuszczu najlepiej nadają się garnki wyposażone w powłokę aluminiową, natomiast garnki żeliwne są niezastąpione w przygotowywaniu smacznych potraw duszonych. Ze względu na bardzo dobre rozprowadzanie temperatury oraz wyjątkowe właściwości kulinarne najlepsze okazują się ekskluzywne garnki miedziane - idealny wybór dla profesjonalnego kucharza. We wszystkich typach garnków uchwyty powinny być duże, solidne oraz dobrze wykonane. Pokrywki natomiast muszą szczelnie przylegać do garnka.

  • Garnek do gotowania: dostępny w różnych rozmiarach, do przygotowywania warzyw, klusek, ziemniaków, zup, dań duszonych itd.
  • Rondel: mały garnek z rączką, do przygotowywania wszelkiego rodzaju sosów
  • Kociołek: w większości płytki, ale żaroodporny, do dań duszonych o wyrazistym smaku
garnki

Noże

Każdy profesjonalny kucharz potrzebuje noży, które dobrze leżą w dłoni oraz posiadają solidnie zamontowaną rękojeść. Stal wysokiej jakości, porządne wykończenie, wykonanie pojedynczych części bez łączeń oraz precyzyjny szlif to cechy, które charakteryzują nóż wysokiej klasy. Co więcej, równomierne rozłożenie ciężaru pomiędzy rękojeścią a ostrzem zapewnia idealny balans. Ostrza ze stali nierdzewnej są łatwe w utrzymaniu oraz odpowiednie do codziennego użytku. Najwyższą jakością, jeśli chodzi o twardość i ostrość, charakteryzują się noże z ostrzami wykonanymi ze stali damasceńskiej. Są one misternie kute warstwowo, a ich cechą rozpoznawczą jest typowy falisty wzór na ostrzu. Noże ceramiczne są również uważane za noże wysokiej jakości, ale mogą się złamać na skutek dużego nacisku.

  • Nóż kuchenny: wszechstronny, z szerokim, dużym ostrzem (16-25 cm), do krojenia mięsa, warzyw oraz ziół na małe kawałki
  • Nóż do warzyw: mniejsza wersja z krótszym ostrzem (maksymalnie 9 cm), do delikatniejszej pracy takiej jak obieranie, krojenie oraz kształtowanie owoców i warzyw
  • Nóż z ząbkami: długi nóż z falowanym ostrzem, niezastąpiony w krojeniu wszelkiego rodzaju skórek, takich jak: chleb, skóra boczku, przypieczona skóra na mięsie

Wskazówka: sprawdź balans

noze
W dobrych nożach kuchennych punkt ciężkości znajduje się pomiędzy rękojeścią a ostrzem. Dokładnie w tym miejscu dobrze wyważony nóż będzie utrzymany w równowadze na wyciągniętym palcu wskazującym.