Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Galaretka z pomidora i chilli z białym musem pomidorowym

Na świecie istnieje około 4 tysięcy odmian pomidorów. Ich wspólną cechą jest łatwa hodowla, względna odporność i łatwe utrzymanie – pod warunkiem dostatecznego nasłonecznienia. Najwięcej pomidorów ma kolor czerwony, ale istnieją też odmiany czarne, brązowe, fioletowe, zielone (co niekoniecznie świadczy o ich niedojrzałości), żółte, pomarańczowe i różowe. Inne odmiany mają pręgowaną lub inaczej ukształtowaną powierzchnię.
 

Porcji: 6 / Czas przygotowania: około 50 minut + czas chłodzenia

Pomidorowa galaretka z chilli - MAKRO Inspiracje
 Składniki na galaretkę:
500 g pomidorów
250 ml soku pomidorowego
3 szalotki
½ chili
10 łyżek miodu
5 łyżek białego octu balsamicznego
Sól, pieprz
8 listków żelatyny

      
 Składniki na mus:
750 g dojrzałych pomidorów
2 szalotki
5 gałązek tymianku
½ pęczka bazylii
Sól, pieprz
8 listków żelatyny
200 ml śmietany

Sposób przygotowania:

Galaretka:

Pomidorowa galaretka z chilli - przygotowanie krok 1
Grubo posiekane pomidory i drobno pokrojoną szalotkę dusić z przyprawami i sokiem pomidorowym przez 15 minut.

Pomidorowa galaretka z chilli - przygotowanie krok 2
Rozgnieść na puree i przetrzeć przez sito.

Pomidorowa galaretka z chilli - przygotowanie krok 3
Rozmiękczyć żelatynę w zimnej wodzie, rozpuścić ją na wolnym ogniu i wymieszać z pomidorami.

Pomidorowa galaretka z chilli - przygotowanie krok 4
Wlać galaretkę do formy i schłodzić przez noc.

Mus:

Pomidorowa galaretka z chilli - przygotowanie krok 5
Zrobić puree z szalotek, czosnku i pomidorów wraz z przyprawami i ziołami. Następnie pozostawić w szmatce do odcieknięcia na całą noc. Rozmiękczyć żelatynę w zimnej wodzie, rozpuścić ją w odrobinie wywaru z pomidorów na wolnym ogniu i dolać do pozostałej części bulionu z pomidorów.

Pomidorowa galaretka z chilli - przygotowanie krok 6
Wlać całość do formy...
Pomidorowa galaretka z chilli - przygotowanie krok 7
...  i chłodzić przez kilka godzin.
Pomidorowa galaretka z chilli - przygotowanie krok 8
Ułożyć mus na galaretce i udekorować chipsem z pomidora smażonego na głębokim tłuszczu.