Jeśli chodzi o proces grillowania, zestaw użytecznych i praktycznych narzędzi uczyni nasze życie prostszym oraz pomoże idealnie przygotować jedzenie.
Mądrą decyzją jest zastosowanie kominowego rozpalacza. Gorące powietrze jest wyciągane ku górze wzdłuż metalowego cylindra, by przedostać się przez węgiel drzewny, który dzięki temu rozpali się szybko, solidnie i równomiernie. Elektryczne rozpalacze do grilla zapewniają szybko i równomiernie rozżarzony węgiel drzewny. Rozpałki chemiczne również są skuteczne, ale dopóki się dokładnie nie wypalą, mogą psuć smak jedzenia. Jeśli umieścimy jedzenie na tacce aluminiowej, marynaty, soki z mięsa, tłuszcz i inne płyny nie będą kapać na ogień.
Poręczne gadżety, jak różnorodnie ukształtowane uchwyty i kosze gwarantują, że ryby, mięso i warzywa bezpiecznie trzymają się swojego miejsca. Brytfanna do drobiu może zostać wykorzystana do równomiernego grillowania kurczaka w całości, dzięki możliwości bezpiecznego obracania mięsa. Ryby w całości przeważnie trafiają do odpowiedniego pojemnika, zaś pojedyncze filety możemy umieścić w pojemniku na ryby z drobnej siatki, by zapobiec wypadaniu drobnych kawałków podczas gotowania. Są również specjalne pojemniki na warzywa. Do mięsa, ryb i warzyw mamy różnorodne szpikulce – zarówno sztywne, jak i elastyczne. Jeśli grillujemy drób w całości, para czterozębnych do kurczaka pomoże nam bezpiecznie obracać mięso. Dzięki temu będzie ono delikatne i chrupkie z każdej strony.
Szczypce grillowe są nieodzownym akcesorium służącym do umieszczania i obracania jedzenia na ruszcie, a także zdejmowania go z niego. Bardzo praktyczne są długie, zwężające się szczypce, które pozwalają z łatwością chwytać małe kawałki jedzenia, takie jak krewetki, bez ryzyka oparzenia się gorącym rusztem. Małe patelnie grillowe nadają się do kawałków jedzenia, które są tak małe lub mają tak płynną konsystencję, że nie można ich położyć bezpośrednio na ruszcie. Można również je wykorzystać do karmelizowania cukru lub zapiekania warzyw z serem. Ci, którzy korzystają z grilla gazowego, mogą umieścić kawałki drewna w pojemniku do wędzenia, który potem umieszcza się w grillu, tak by nadać jedzeniu charakterystyczny dymny smak. Duże łyżki z długim uchwytem pozwalają uniknąć oparzeń. Skoro o oparzeniach mowa, specjalne rękawice grillowe, które zakrywają nie tylko dłoń, ale także przedramię, są dobrą metodą ochrony przed gorącem. Burgery są podstawowym elementem grillowania w stylu amerykańskim. Przy pomocy prasy do burgerów uformujemy równe kawałki mięsa mielonego i nadamy im typową grillową teksturę.