Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Gadżety do grillowania

Bez względu na to, jak dobre są nasze produkty, jeśli nie dysponujemy odpowiednim sprzętem, przyjęcie z grillem w roli głównej może zakończyć się fiaskiem. MAKRO INSPIRACJE przedstawia najważniejsze akcesoria – małe i duże – i pokazuje, jak z nich korzystać.

Gazowy, węglowy lub elektryczny

Gadżety do
Na początku musimy oczywiście wybrać grill. Wielu osobom grillowanie kojarzy się z charakterystycznym zapachem i odgłosami trzasków żarzącego się węgla, a także dymnym smakiem potraw.

Dlatego też są zwolennikami grilla węglowego. Ten rodzaj grilla wymaga jednak stałego nadzoru, wyczucia w obsłudze i pewnego doświadczenia – głównie z tego powodu, że temperaturę możemy regulować w ograniczonym zakresie. Potrzeba sporo cierpliwości, by rozgrzać węgiel na całej powierzchni i tym samym przygotować grill do użytku. Po pozbyciu się popiołu należy poświęcić dość dużo czasu na czyszczenie grilla.

Znacznie mniej skomplikowanym rozwiązaniem jest grill gazowy. W tym przypadku faza nagrzewania przed położeniem jedzenia jest krótka. Temperatura może być szybko i dokładnie regulowana w zależności od wymagań konkretnego mięsa, a czyszczenie grilla jest dziecinnie proste. Nie ma również problemu z dymem, więc grillowanie jest możliwe również w pomieszczeniu. Należy jednak zadbać o odpowiednią wentylację ze względu na emisję CO2!

Ci, którzy nie potrafi ą się zdecydować, mogą wybrać grill granulatowy. Ten rodzaj grilla łączy w sobie łatwe sterowanie grilla gazowego z charakterystycznym smakiem potraw z grilla węglowego. Granulat (istnieje szeroki wybór drewien, które nadają jedzeniu różnych nut smakowych) umieszcza się w pojemniku.  
W zależności od ustawionej temperatury odpowiednia jego ilość wprowadzana jest do komory spalania. Wiatrak kieruje gorące powietrze (a wraz z nim aromat drewna) do komory gotowania, w której znajduje się pożywienie.
Na zasadzie oddzielnych komór spalania i gotowania opiera się również działanie wędzarni, która zajmuje pierwsze miejsce w amerykańskiej tradycji grillowania. Wykorzystuje się w niej drewno lub węgiel drzewny, a jedzenie gotuje się w sąsiedniej komorze poprzez działanie ciepła i dymu. Wędzarnie są najczęściej dość sporego rozmiaru, dzięki czemu możemy jednocześnie przygotować większą ilość jedzenia.

Kolejnym wariantem jest grill elektryczny. Jest co najmniej tak łatwy w obsłudze, jak grill gazowy i ze względu na brak dymu i ognia nadaje się do użytku w pomieszczeniu. Jego wadą jest fakt, że nie nagrzewa się do tak wysokiej temperatury jak inne grille, co oznacza, że bardziej nadaje się do grillowania kiełbasy, cienkich kawałków mięsa, ryb i warzyw.
grillowaniel
Sprzęt do grillowania - MAKRO Inspriacje
Sprzęt do grillowania - MAKRO Inspriacje
Sprzęt do grillowania - MAKRO Inspriacje

Nieduże akcesoria - wielka pomoc

Jeśli chodzi o proces grillowania, zestaw użytecznych i praktycznych narzędzi uczyni nasze życie prostszym oraz pomoże idealnie przygotować jedzenie.

Mądrą decyzją jest zastosowanie kominowego rozpalacza. Gorące powietrze jest wyciągane ku górze wzdłuż metalowego cylindra, by przedostać się przez węgiel drzewny, który dzięki temu rozpali się szybko, solidnie i równomiernie. Elektryczne rozpalacze do grilla zapewniają szybko i równomiernie rozżarzony węgiel drzewny. Rozpałki chemiczne również są skuteczne, ale dopóki się dokładnie nie wypalą, mogą psuć smak jedzenia. Jeśli umieścimy jedzenie na tacce aluminiowej, marynaty, soki z mięsa, tłuszcz i inne płyny nie będą kapać na ogień.

Poręczne gadżety, jak różnorodnie ukształtowane uchwyty i kosze gwarantują, że ryby, mięso i warzywa bezpiecznie trzymają się swojego miejsca. Brytfanna do drobiu może zostać wykorzystana do równomiernego grillowania kurczaka w całości, dzięki możliwości bezpiecznego obracania mięsa. Ryby w całości przeważnie trafiają do odpowiedniego pojemnika, zaś pojedyncze filety możemy umieścić w pojemniku na ryby z drobnej siatki, by zapobiec wypadaniu drobnych kawałków podczas gotowania. Są również specjalne pojemniki na warzywa. Do mięsa, ryb i warzyw mamy różnorodne szpikulce – zarówno sztywne, jak i elastyczne. Jeśli grillujemy drób w całości, para czterozębnych do kurczaka pomoże nam bezpiecznie obracać mięso. Dzięki temu będzie ono delikatne i chrupkie z każdej strony.

Szczypce grillowe są nieodzownym akcesorium służącym do umieszczania i obracania jedzenia na ruszcie, a także zdejmowania go z niego. Bardzo praktyczne są długie, zwężające się szczypce, które pozwalają z łatwością chwytać małe kawałki jedzenia, takie jak krewetki, bez ryzyka oparzenia się gorącym rusztem. Małe patelnie grillowe nadają się do kawałków jedzenia, które są tak małe lub mają tak płynną konsystencję, że nie można ich położyć bezpośrednio na ruszcie. Można również je wykorzystać do karmelizowania cukru lub zapiekania warzyw z serem. Ci, którzy korzystają z grilla gazowego, mogą umieścić kawałki drewna w pojemniku do wędzenia, który potem umieszcza się w grillu, tak by nadać jedzeniu charakterystyczny dymny smak. Duże łyżki z długim uchwytem pozwalają uniknąć oparzeń. Skoro o oparzeniach mowa, specjalne rękawice grillowe, które zakrywają nie tylko dłoń, ale także przedramię, są dobrą metodą ochrony przed gorącem. Burgery są podstawowym elementem grillowania w stylu amerykańskim. Przy pomocy prasy do burgerów uformujemy równe kawałki mięsa mielonego i nadamy im typową grillową teksturę.

Gadżety do grillowania - rozpalacze
Gadżety do grillowania - uchwyty i kosze
Gadżety grillowe - szczypce

Ciepło ma znaczenie

Nic nie jest tak ważne dla profesjonalisty w dziedzinie grillowania, jak umiejętność rozróżnienia pomiędzy ciepłem pośrednim i bezpośrednim. Tylko wtedy można optymalnie wykorzystać wszystkie możliwości, które daje nam grillowanie. Ci, dla których ta różnica nie ma znaczenia, ryzykują spaleniem jedzenia z zewnątrz przy jednoczesnym niedogotowaniu wnętrza. Ciepło bezpośrednie oznacza, że jedzenie leży tuż nad ogniem, czyli w najgorętszym miejscu na ruszcie. Ciepło bezpośrednie ma swoje zastosowanie wtedy, gdy grillujemy jedzenie przez kilka minut, czyli na przykład w przypadku burgerów, filetów rybnych lub cienkich plasterków warzyw. Ciepło bezpośrednie nadaje się do grillowania jedzenia, które było wcześniej gotowane, np. małych parówek. Źródło ciepła pośredniego nie znajduje się bezpośrednio nad ogniem, ale obok niego. W związku z tym, temperatura jest niższa. Używa się go do wolnego gotowania większych kawałków, dzięki czemu unikamy spalenia. Jednakże to zazwyczaj połączenie ciepła pośredniego i bezpośredniego zapewnia idealne efekty – wysokich temperatur używa się do obsmażania, a niskich – w celu dokończenia procesu gotowania.

 Dlatego też każdy fachowiec przewidzi na swoim ruszcie miejsca do gotowania zarówno pośredniego, jak i bezpośredniego. Jest to łatwe zwłaszcza w przypadku grilla gazowego, w którym można włączać i wyłączać poszczególne grzałki. Na grillu węglowym węgiel drzewny układamy tylko w jednej części — możemy posłużyć się na przykład specjalnym koszem na węgiel, który będzie trzymał węgiel w pożądanym miejscu.
Grillowanie - ciepło pośrednie - MAKRO Inspiracje
Grillowanie - ciepło bezpośrednie - MAKRO Inspiracje