Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Filetowanie dorady

Filetowanie dorady - krok 1
Najpierw, za pomocą nożyczek, odciąć płetwy by zminimalizować ryzyko skaleczenia.

Filetowanie dorady - krok 2
Usunąć łuski tępą stroną noża, lub specjalnym przyrządem do usuwania łusek. Jeśli ryba nie została wypatroszona, rozciąć brzuch i ręcznie usunąć wnętrzności. Opłukać rybę pod zimną wodą.

Filetowanie dorady - krok 3
Za pomocą noża, wkroić się tuż za skrzelami w dół, aż do kręgosłupa.

Filetowanie dorady - krok 4
Następnie, używając czubka ostrza, kroić wzdłuż kręgosłupa.

Filetowanie dorady - krok 5
Odgiąć nóż na płasko i kroić aż do ogona by wykroić filet.

Filetowanie dorady - krok 6
Za pomocą ostrego noża wyrównać filet i odkroić łatę brzuszną.