Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Filet z dorsza z warzywami i ziołami

Dorsz jest uważany za idealną rybę do gotowania i pieczenia. Jego białe mięso jest bogate w witaminy, dobrze umięśnione, chude, soczyste, posiada stosunkowo niewiele ości i cechuje się delikatnym smakiem. Idealną propozycją dania jest filet z dorsza z warzywami i ziołami. 



Przepis na 6 porcji. Czas gotowania: ok. 45 minut

Filet z dorsza z warzywami i ziołami
Składniki:
 
750 g filetu z dorsza
750 ml bulionu rybnego
150 g marchewki
750 g ziemniaków
150 g pora
100 g masła
150 g selera
1 duży pęczek pietruszki
400 ml białego wina
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokroić marchewkę, pora i selera w cienkie słupki. Zagotować z winem i bulionem rybnym, lekko doprawić, dodać warzywa i pozostawić na 5 minut. Oczyścić filet z ości i pokroić w równe paski. Gotować w wrzącej wodzie przez 5 do 7 minut. W międzyczasie obrać i ugotować ziemniaki, dokładnie ugnieść z masłem i drobno posiekaną pietruszką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać razem z warzywami i rybą.



Można podać z dymem:

Wystarczy pochwycić dym w szklany słoik umieszczony nad rybą, co doda delikatnego aromatu dymu. Przy stole gość podnosi słoiczek i cieszy się wspaniałym aromatem i niesamowitym widokiem. Dym można dopasować do gustu (np. gałązki jałowca lub zrębki drzewa oliwnego) w celu zapewnienia odpowiedniego aromatu i smaku. Zrębki do wędzenia należy delikatnie zwilżyć — w ten sposób dym będzie gęstszy, lżejszy, a jego zapach będzie intensywniejszy.

Odpowiednia dbałość

Mięso dorsza łatwo się rozpada, wymaga więc od kucharza precyzyjnego odmierzenia czasu gotowania i dbałości: jeżeli przygotowujemy filet na patelni, należy go przewrócić tylko jeden raz — w ten sposób mięso pozostanie w jednym kawałku. Grillować tę rybę również należy uważnie, żeby zachować jej apetyczny wygląd aż do przeniesienia jej na talerz.  

Dorsz