Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Fettuccine z salsiccią


Fettuccine z salsiccią

Przygotowanie

Porcja dla: 6 osób / Czas przygotowania: około 45 minut

Składniki:   
750 g makaronu fettuccine
1 l pomidorów w puszce
800 g  kiełbasek salsiccia
150 g pomidorków cherry
2 gałązki rozmarynu
4 gałązki natki pietruszki
1 cebula
4 gałązki bazylii
2 ząbki czosnku
Parmezan
1 czerwona papryczka chili
Sól
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
Pieprz
1 liść laurowy
Cukier
250 ml wytrawnego czerwonego wina Oliwa z oliwek


Propozycja win:

Wraz z Wenecją, Campagną i regionem  Basilicata, Lombardia może poszczycić się byciem miejscem pochodzenia kiełbasek salsiccia. Fettuccine smakuje najlepiej z lekkim, wytrawnym i owocowym, czerwonym winem Refosco.
krok 1
Mięso z kiełbasek uformować w małe kuleczki. Podsmażyć krótko na patelni z odrobiną oliwy z oliwek oraz rozmarynem. Wyciągnąć z patelni.
krok 2
Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę a chili w cienkie paseczki. Podsmażyć delikatnie w tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa, z dodatkiem odrobiny cukru aż całość nabierze lekko brązowego koloru. Dodać nasiona kopru oraz liść laurowy. Wlać czerwone wino.
krok 3
Dodać pomidory z puszki. Pomidorki cherry przekroić na połowy.
krok 4
Pomidorki umieścić na patelni wraz z kulkami z mięsa z kiełbasek. Całość dusić na wolnym ogniu przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wmieszać w całość drobno porwane zioła.
krok 5
Ugotować fettuccine w dużej ilości osolonej wody a następnie podawać z sosem i drobno startym parmezanem.