Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Falafel z dipem harissa

Najbardziej znanym specjałem są kulki falafel ze zmielonej ciecierzycy. Ten smażony w głębokim tłuszczu, chrupiący z zewnątrz przysmak, wyrobił sobie opinię przekąski w wielu krajach na całym świecie. Sprawdź nasz przepis na falafel z dipem harissa.



Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok 60 minut plus czas namaczania

Falafel z dipem harissa
Składniki:
 
250 g suszonej ciecierzycy
1 łyżeczka kminu
1 cebula
1 łyżeczki sumaku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki
1 natka pietruszki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sól, pieprz
1 łyżeczka ziaren kolendry
Ziarna sezamu
1 łyżeczka ziaren kopru
Olej do smażenia

Na dip harissa:
 
1 łyżeczka ziaren pieprzu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminu
2 papryczki chilli (Serrano lub Jalapeno)
1 łyżeczka pieprzu cayenne
4-8 łodyg natki kolendry
2 słodkie papryczki
6 łyżeczek oliwy z oliwek
1 łyżeczka pasty pomidorowej
Cytryna
1 łyżeczka brązowego cukru
Sól


Przygotowanie

falafel (1)
Falafel: Umieścić ciecierzycę w misce i zalać ją zimną wodą. Zostawić na około 12 godzin do namoczenia. Pokroić cebulę i zeszklić ją na odrobinie oliwy, aż stanie się przeźroczysta. Odłożyć na bok.
falafel (2)
Uprażyć nasiona kopru i kolendry w patelni na średnim ogniu, aż zaczną oddawać aromat. Wsypać do moździerza i utrzeć dokładnie wraz z ½ łyżeczki soli.
falafel (3)
Odcedzić ciecierzycę i wsypać do robota kuchennego lub blendera, a następnie zmienić na gładką masę. Jeśli potrzeba, doprawić raz jeszcze do smaku. Rozgrzać olej w patelni.
falafel (4)
Używając łyżki do lodów, podzielić mieszankę ciecierzycy na równe porcje, uformować z nich kulki i obtoczyć w ziarnach sezamu. Usmażyć w głębokim oleju, aż będą złocistobrązowe. Wyciągnąć i ułożyć na ręczniku papierowym, by okapał nadmiar tłuszczu.
dip harissa (5)
Dip harissa: Lekko uprażyć ziarna pieprzu i kminu, następnie dokładnie rozetrzeć je w moździerzu dodać pieprz cayenne.
dip harissa (6)
Obrać słodkie papryczki oraz czosnek i drobno pokroić. Rozpołowić papryczki chilli wzdłuż, usunąć nasiona, a resztę pokroić drobno.
dip harissa (7)
Dokładnie utrzeć wszystko razem w moździerzu z odrobiną soli, cukru oraz pastą pomidorową, dodając odrobinę oliwy od czasu do czasu aż do osiągnięcia kremowej konsystencji.
dip harissa (8)
Na końcu dodać przyprawy i doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny. Podawać ze świeżo posiekaną natką kolendry.