Przygotujcie taką pizzę, jaką lubicie najbardziej, przygotujcie wspólnie ciasto i ułóżcie na nim ulubione składniki. Zamieńcie przygotowanie posiłku we wspaniałą zabawę!
Zdobyliśmy więc ich entuzjazm, teraz należy go utrzymać i rozwinąć, aby z małego pomocnika w kuchni po latach wyrósł pasjonat gotowania. Należy zachować odpowiednią równowagę – dzieci chcą, abyśmy traktowali je poważnie, ale zadania, które im dajemy, nie powinny być zbyt wymagające, bo w innym wypadku ich początkowa motywacja bardzo szybko minie. Oto kilka wskazówek i sztuczek, dzięki którym dzieci utrzymają swój zapał:
Zadbaj o różnorodność
Dzieci lubią wykonywać dużą liczbę małych zadań, które mogą zostać zrealizowane w krótkim czasie. Dzieci szybko się nudzą i nie potrafią się skupić na jednym zadaniu przez długi czas.
Pamiętaj o pochwałach
Im więcej pochwał, tym większa motywacja.
Pracuj szybko i kreatywnie
Jemy zarówno buzią, jak i oczami. To stwierdzenie dotyczy o wiele bardziej dzieci niż dorosłych, więc wymagana jest twórcza i przygotowana z wyobraźnią prezentacja dania. Ciekawym dla dzieci pomysłem mogą okazać się na przykład posiłki tematyczne. Posiłek, który przedstawia statek piratów podczas wielkiej podróży lub wygląda jak lubiana postać z kreskówki, zachęca dzieci do skosztowania jedzenia, które nie posmakowałoby im w klasycznej formie.
Posiłki przypominające kształtem twarze lub zwierzęta albo posiłki, którym nadaliśmy śmieszne imiona, zawsze cieszą się popularnością wśród dzieci. Dzieci zawsze chcą mieć wszystko bardzo szybko, więc proste przepisy nie wymagające długiego przygotowania są najlepszym wyborem. Ponieważ dzieci są niecierpliwe, należy pozwolić im podjadać składniki przed podaniem posiłku.