Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Mali odkrywcy w kuchni

przepispizza940x200
Dzieci uwielbiają robić to, co robią dorośli. Są podekscytowane każdym nowym doświadczeniem i cieszą się, kiedy mogą pomóc. Są dumne z tego, co stworzyły, tym bardziej jeśli efekt końcowy jest smaczny! Rodzice powinni pielęgnować ich zainteresowanie i pasję – w ten atrakcyjny sposób można stworzyć kulturę wspólnego gotowania i jedzenia.

Podsyć apetyt na gotowanie - ciesz się przyjemnością

Przygotujcie taką pizzę, jaką lubicie najbardziej, przygotujcie wspólnie ciasto i ułóżcie na nim ulubione składniki. Zamieńcie przygotowanie posiłku we wspaniałą zabawę!

Zdobyliśmy więc ich entuzjazm, teraz należy go utrzymać i rozwinąć, aby z małego pomocnika w kuchni po latach wyrósł pasjonat gotowania. Należy zachować odpowiednią równowagę – dzieci chcą, abyśmy traktowali je poważnie, ale zadania, które im dajemy, nie powinny być zbyt wymagające, bo w innym wypadku ich początkowa motywacja bardzo szybko minie. Oto kilka wskazówek i sztuczek, dzięki którym dzieci utrzymają swój zapał:

Zadbaj o różnorodność

Dzieci lubią wykonywać dużą liczbę małych zadań, które mogą zostać zrealizowane w krótkim czasie. Dzieci szybko się nudzą i nie potrafią się skupić na jednym zadaniu przez długi czas.

Pamiętaj o pochwałach

Im więcej pochwał, tym większa motywacja.

Pracuj szybko i kreatywnie

Jemy zarówno buzią, jak i oczami. To stwierdzenie dotyczy o wiele bardziej dzieci niż dorosłych, więc wymagana jest twórcza i przygotowana z wyobraźnią prezentacja dania. Ciekawym dla dzieci pomysłem mogą okazać się na przykład posiłki tematyczne. Posiłek, który przedstawia statek piratów podczas wielkiej podróży lub wygląda jak lubiana postać z kreskówki, zachęca dzieci do skosztowania jedzenia, które nie posmakowałoby im w klasycznej formie.

Posiłki przypominające kształtem twarze lub zwierzęta albo posiłki, którym nadaliśmy śmieszne imiona, zawsze cieszą się popularnością wśród dzieci. Dzieci zawsze chcą mieć wszystko bardzo szybko, więc proste przepisy nie wymagające długiego przygotowania są najlepszym wyborem. Ponieważ dzieci są niecierpliwe, należy pozwolić im podjadać składniki przed podaniem posiłku.

dziendzieckapizza300x260
dziendzieckasalatkaowocowa300x260

Dzieci uczą się gotować i nie tylko

Dzieci uczą się nie tylko, jak radzić sobie z jedzeniem czy sprzętem kuchennym. Wspólne gotowanie rozwija także wiele innych zdolności interpersonalnych.
  • Bez względu na to, czy chodzi o krojenie owoców i warzyw na równe kawałki, przewracanie jedzenia na patelni, zawijanie rolady, nalewanie płynów – typowe zadania kuchenne rozwijają sprawności motoryczne.
  • Każdy, kto chce ugotować danie z makaronem, musi najpierw zagotować wodę i rozpocząć przygotowanie sosu w odpowiednim czasie. Myślenie o tych czynnościach wymaga zdolności planowania i myślenia do przodu.
  • Gdy gotujemy coś z przepisu, ważne jest, by rozumieć instrukcje oraz określenia ilości i stosować się do nich. Rozumienie tekstu czytanego i zdolności matematyczne są wymagane.
  • Podczas gotowania szybko zdasz sobie sprawę, że nie tylko dobrze bawicie się razem, ale również osiągacie lepsze efekty. Umiejętność pracy w zespole i chęć do współpracy na pewno zaowocują.
  •  Przy gotowaniu dań z innych krajów często korzystamy z nieznanych nam metod lub składników, co nie tylko poszerza wiedzę kulinarną dzieci, lecz także ich kuchenne horyzonty.

W SKRÓCIE – JAK ODNIEŚĆ SUKCES W GOTOWANIU Z DZIEĆMI

  • Dawaj dzieciom zadania odpowiednie do  ich wieku i nie zapominaj o pochwałach.
  • Pamiętaj o różnorodności, tak by nie było nudno.
  • Prezentuj dania w sposób atrakcyjny i lubiany przez dzieci.
  • Zadbaj o bezpieczeństwo poprzez stosowanie odpowiedniego sprzętu i zachowanie szczególnej ostrożności.
  • Pozwól dzieciom odkrywać jedzenie wszystkimi zmysłami.
  • Do dań dodawaj umiarkowaną ilość przypraw.
  • Zapewniaj alternatywne rozwiązania w sytuacji, gdy dziecku coś nie smakuje.


Bezpieczeństwo jest priorytetem!

Urządzenia elektryczne, gorące patelnie, ostre noże, wrząca woda: w kuchni czai się mnóstwo zagrożeń zwłaszcza dla dzieci.

Oto przegląd podstawowych zasad bezpieczeństwa:

  • Nigdy nie pozostawiaj dzieci bez nadzoru.
  • Miej pewność, że dzieci mogą pracować na właściwej wysokości względem powierzchni roboczej –  siedząc na stole albo stojąc na stabilnym taborecie, tak aby miały łatwy dostęp do blatu.
  • Nie należy się denerwować. Pod presją ludzie popełniają błędy, które prowadzą do wypadków lub obrażeń.
  • Wyjaśnij zagrożenia – wytłumacz na przykład, że patelnia jest gorąca jeszcze długi czas po gotowaniu.
  • Używając miksera lub robota kuchennego, zepnij długie włosy, tak aby nie zostały wciągnięte przez urządzenie.
  • Wyjaśnij, na czym polega prawidłowa technika krojenia (np. ręce jak najdalej od ciała).
  • Nie pozwalaj im zajmować się wrzącą wodą.
  • Tylko starszym dzieciom pozwalaj obsługiwać urządzenia elektryczne. Wyjaśnij, że najlepszym sposobem na awaryjne wyłączenie urządzenia jest wyciągnięcie wtyczki z kontaktu. Przed zmianą końcówek miksera, np. do mieszania lub zagniatania, odłącz urządzenie od prądu.

Co dzieci mogą robić w kuchni:

Małe dzieci (3-5 lat):
Podawanie i odnoszenie składników i naczyń, sortowanie, mycie, mieszanie i cedzenie jedzenia.

Dzieci rozpoczynające szkołę (6-7 lat):
Krojenie miękkich składników nożyczkami lub nożem stołowym), trzymanie miksera, ważenie składników, układanie dodatków na pizzy i ciastach, nakładanie do stołu.

Dzieci szkolne (8 lat i więcej):
Obsługa urządzeń elektrycznych, przeliczanie ilości składników, przewracanie składników na patelni, obieranie i dzielenie na porcje, układanie jedzenia na talerzach.
dziendzieckapomidorki300x180

Przepisy kulinarne