Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Dżem i galaretka

Domowe dżemy i galaretki przygotowane według własnego pomysłu to czysta owocowa przyjemność. Dzięki zamkniętym w słoiku smakom jagód, czereśni i innych owoców, śniadania, nadziewane ciasteczka i desery mają smak lata przez cały rok.


Dżem i galaretka - uracz swoich gości wspomnieniami lata

Uracz swoich gości wspomnieniami lata

Przyprawy, takie jak wanilia i tymianek lub inne składniki, jak orzechy, migdały, a nawet ostre jodłowe pędy, podkreślają owocowe aromaty. Whisky, sherry i czerwone wino wzbogacają smak dżemów i galaretek. Alkohol dodajemy do nich jednak dopiero po zakończeniu gotowania, w przeciwnym wypadku jego aromat wyparuje. Modne są także przetwory łączące słodki smak z pikantną nutą. Imbir, chilli, czerwona cebula, chrzan i pieprz tworzą ekscytujące połączenia smakowe w zestawieniu z pomarańczami, jagodami, limonką, wiśniami lub czereśniami.

Szybko i bezpiecznie dzięki cukrowi żelującemu

Połączenie świeżych owoców lub soku z cukrem jest dziś łatwiejsze niż kiedykolwiek dzięki pomocy cukru żelującego. Zawiera on środek żelujący – pektynę oraz odrobinę kwasu cytrynowego lub winowego. Mieszanka ta sprawia, że masa owocowa szybko gęstnieje, dzięki czemu owoce zachowują swój pełny aromat.

Dostępne są różne warianty cukru żelującego, różniące się proporcją zawartości cukru i owoców: dla cukru żelującego 1:1 używana jest taka sama ilość cukru i owoców, dla cukru żelującego 2:1 do każdego kilograma owoców dodaje się 500 gramów cukru, oraz, dla wariantu 3:1: 500 gramów cukru do każdego 1,5 kg owoców. Produkty te sprawiają, że dżemy są bardziej owocowe, mniej słodkie, a także wyjątkowo korzystne dla diabetyków. Uwaga: zawsze postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu!

Dobrze przygotowane, szybko ugotowane

Jeśli owoce zostały umyte i, w razie potrzeby, obrane, wydrylowane oraz oczyszczone z gałązek i niejadalnych części, możesz zaczynać. Jeśli lubisz dżemy z kawałkami owoców, możesz pokroić je do odpowiedniej wielkości; do o kremowej konsystencji możemy je ugnieść. Można wtedy zostawić najpierw owoce na około 2-3 godziny, aby nasiąkły cukrem, przed przełożeniem ich do garnka w celu ugotowania. Garnek powinien być na tyle duży, żeby masa owocowa wypełniała go jedynie do połowy, ponieważ podczas gotowania może się ona silnie pienić. Z tego też powodu, garnek powinien być pod stałą kontrolą, a masę owocową należy często mieszać przez większość czasu gotowania.

Test konsystencji: oto chwila prawdy

Pod koniec gotowania należy przeprowadzić test konsystencji: umieść odrobinę masy owocowej na chłodnym talerzyku. Jeśli w ciągu kilku sekund próbka zgęstnieje, a po naciśnięciu tworzą się na niej zmarszczki, oznacza to, że gotowanie dobiegło końca. W przypadku galaretki należy wpuścić kilka jej kropel do naczynia wypełnionego zimną wodą. Jeśli krople nie rozpłyną się i opadną na dno naczynia, galaretka jest gotowa.

Jeśli dżem lub galaretka nie gęstnieją, dodaj odrobinę soku z cytryny lub mieszankę pektyny i cukru, żeby wspomóc żelowanie. Przed rozlaniem do słoików należy także zdjąć z wierzchu pianę, ponieważ może ona zawierać zanieczyszczenia. Gorącą masę owocową nalewamy teraz do słoika, napełniając go aż po brzegi, a następnie szczelnie zamykamy. Najlepsze są słoiki zakręcane, nie powinny one być też za duże, ponieważ dżemy i galaretki najlepiej gęstnieją w mniejszych naczyniach.
waga składników w przepisie
Porada szefa kuchni
Waga owoców podawana w przepisach zawsze odnosi się do owoców przygotowanych już do gotowania, dlatego zawsze należy ważyć owoce po wydrylowaniu, aby mieć pewność, że proporcja owoców i cukru jest odpowiednia.
Dżem i galaretka
test konsystencji

Przepisy kulinarne