Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Dżem śliwkowy z octem balsamicznym

Domowe dżemy i galaretki przygotowane według własnego pomysłu to czysta owocowa przyjemność. Dzięki zamkniętym w słoiku smakom jagód, śliwek i innych owoców, możesz cieszyć się pysznymi śniadaniami, ciasteczkami i deserami przez cały rok.

dzem-sliwkowy-z-octem-balsamicznym
Składniki
1 kg wydrylowanych śliwek
500 g cukru żelującego 2:1
40 ml brandy
60 ml ciemnego octu balsamicznego
1 laska wanilii
2 gwiazdki anyżu
sok i skórka z jednej pomarańczy

Przygotowanie:

dżem śliwkowy - krok 1
Śliwki drobno posiekaj.
dżem śliwkowy - krok 2
Z laski wanilii usuń miąższ, a następnie włóż do garnka miąższ i laskę razem z owocami i anyżem gwiaździstym.

dżem śliwkowy - krok 3
Wyciśnij sok z pomarańczy. Do garnka dodaj sok pomarańczowy, brandy i ocet balsamiczny.
dżem śliwkowy - krok 4
Dodaj cukier żelujący i doprowadź wszystko do wrzenia.
dżem śliwkowy - krok 5
Pozwól owocom gotować się przez około 5-10 minut, a następnie wyjmij laskę wanilii i gwiazdki anyżu.
dżem śliwkowy - krok 6
Wzbogać smak mieszanki skórką pomarańczową, a następnie ugnieć owoce.
dżem śliwkowy - krok 7
Wykonaj test konsystencji, a jeśli trzeba pozwól śliwkom gotować się chwilę dłużej.
dżem śliwkowy - krok 8
Na koniec usuń z wierzchu pianę, gorący dżem rozlej do słoików i od razu je zamknij