Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Drożdżowy koszyczek

W wielu krajach na Wielkanoc tradycyjne wyroby wykonuje się z ciasta drożdżowego. Przy jego pomocy możemy stworzyć dowolny kształt – królika, owcę albo zgrabny koszyczek.

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego

Czas przygotowania ok. 90 min.

koszyczek-baner-460-364

Składniki

 
500 g mąk
1 jajko
250 ml mleka
80 g masła
½ kostki świeżych drożdży
1 duża szczypta soli
75 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego

Glazura

 
1 żółtko
100 ml mleka

Przygotuj ciasto drożdżowe:

Delikatnie podgrzej mleko i wymieszaj dobrze z drożdżami, cukrem i cukrem wanilinowym. Ubij jajko i dodaj je do mleka, razem z solą wymieszaną z mąką. Wszystko dokładnie zagniataj, stopniowo dodając niewielkie kawałki masła. By ciasto wyrosło, pozostaw je przykryte wilgotną szmatką w ciepłym miejscu na 45 min. Następnie zagnieć ciasto ponownie i pozostaw na kolejne 15 min.
Teraz przygotuj koszyk:

koszyczek-krok-1-220-158
Rozgnieć ciasto drożdżowe na płaski placek i pokrój ostrym nożem na cienkie paski.
koszyczek-krok-2-220-158
Uformuj rurki jednakowej grubości i ułóż je w plecionkę.
koszyczek-krok-3-220-158
Użyj sita, by uzyskać kształt koszyka. Z wystających rurek uformuj krawędź…
koszyczek-krok-4-220-157
... i odetnij zbędne kawałki. Pomaluj koszyk mieszanką żółtka i mleka. Pieczenie: ok. 30 min w 80°C.