Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Dorada pod skorupką z soli

Dorada pod skorupką z soli

Dla: 4 osób / Czas przygotowania: około 75 minut.

 Składniki:
1 duża dorada (około 1 kg)
2 kg gruboziarnistej soli morskiej
150 g mąki
60 g skrobi
4 jaja
2 ząbki czosnku
1 cytryna
1 pęczek świeżych ziół

Dorada w skorupce z soli - zobacz video

Przygotowanie

Dorada pod skorupką z soli - przygotowanie krok 1
Wymieszać sól, mąkę i skrobię, a następnie dodać jaja ...

Dorada pod skorupką z soli - przygotowanie krok 2
... i wmieszać je za pomocą miksera.

Dorada pod skorupką z soli - przygotowanie krok 3
Pokroić cebulę i czosnek, a następnie włożyć je wraz ziołami w otwór brzuszny przygotowanej dorady.

Dorada pod skorupką z soli - przygotowanie krok 4
Uformować platformę z masy solnej na tacy do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Dorada pod skorupką z soli - przygotowanie krok 5
Ułożyć na niej rybę.

Dorada pod skorupką z soli - przygotowanie krok 6
Następnie dokładnie pokryć rybę ze wszystkich stron solą.

Dorada pod skorupką z soli - przygotowanie krok 7
Delikatnie przycisnąć sól, by dokładnie przykryła rybę.

Dorada pod skorupką z soli - przygotowanie krok 8
Tak przygotowaną doradę piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C (z termoobiegiem) przez około 30 minut.

Dorada pod skorupką z soli - przygotowanie krok 9
Wyciągnąć tacę do pieczenia, uważnie okroić solną skorupkę nożem, lub rozłamać ją. Uwaga: nie wkroić się w mięso.

Dorada pod skorupką z soli - przygotowanie krok 10
Skórę można teraz z łatwością oddzielić od mięsa.

Dorada pod skorupką z soli - przygotowanie krok 11
Podczas podawania, uważnie unieść znad ości filet, za pomocą noża.