Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Dorada „na patyku”

Duży wybór małych przystawek to spektakularny początek każdego posiłku. Tapasy to małe i zazwyczaj dekoracyjne przekąski, charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej.


Dorada "na patyku"
 Składniki:
4 filety z dorady
12 oliwek z pestkami
12 pomidorków cherry
1 cytryna
6 łyżek oliwy z oliwek
½ łyżki płatków chilli
tymianek
sól
pieprz  

Przygotowanie

Wyciągnąć ości z filetów, pokroić je na identycznej wielkości paski, a następnie nabić je na szpikulce. Każdy z pomidorkiem oraz oliwką. Przygotować marynatę z soku z cytryny, płatków chilli, tymianku i doprawić solą oraz pieprzem. Nabite paski dorady polać marynatą i piec w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 180 °C. Serwować letnie.