Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Desery truskawkowe - czerwone, słodkie supergwiazdy

Truskawki to podstawa słodkiego deseru. I dobrze, ponieważ ten uwielbiany przez wszystkich owoc może zostać innowacyjnie i efektywnie wykorzystany.

Desery truskawkowe

Zaskocz gości niezwykłymi kreacjami i zaprezentuj truskawki z zupełnie nowej strony. Ogromną zaletą truskawek jest ich kolor – od jasnego po ciemnoczerwony.

Jego różnorodność można wykorzystać przy przygotowywaniu deseru, należy jednak pamiętać, że kolor nie definiuje smaku truskawek. Głęboka czerwień nie musi wcale oznaczać, że owoc jest słodki i ma bogaty smak. Dzisiaj istnieją nawet białe odmiany, które są tak przepysznie słodkie, jak ich czerwone kuzynki. By zapewnić najwyższą jakość truskawek, należy wiedzieć, kiedy je zebrać, ponieważ po zerwaniu owoc przestaje dojrzewać. Jeśli truskawki są już w całości czerwone, dostarczają nam pełnię cudownego smaku. Co ciekawe, w połączeniu z niewielką ilością soku z pomarańczy lub cytryny, truskawki stają się jeszcze słodsze.

  • Orzeźwiająco lekkie:
    Truskawki zawierają względnie małą ilość tłuszczu i tylko 32 kalorie na 100 gramów, ale nadrabiają większą ilością witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B, żelaza i kwasu foliowego.
porada-tszefakuchni-300x120

PORADA SZEFA KUCHNI!

Nigdy nie usuwaj szypułek z truskawek przed opłukaniem owoców. W przeciwnym wypadku owoce pochłoną dużo wody, co spowoduje utratę ich smaku.

Zachowaj dbałość!

Niestety słodki splendor truskawek to przyjemność, która przemija. Bardzo szybko po zebraniu truskawki tracą na jakości, dlatego należy je szybko zjeść. Truskawki są bardzo delikatne, dlatego też nie można ich gnieść ani przesypywać w dużych ilościach, a uszkodzone owoce należy szybko oddzielić od reszty, ponieważ szybko tęchną.

desery-truskawkowe

Przepisy kulinarne