Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Desery hybrydowe

Oto przykład, jak z pozoru szalony pomysł może się zmienić w opowieść o sukcesie: pewien Francuz w Nowym Jorku łączy dwie popularne słodkości w jedną - i rozpoczyna nowy trend w deserach hybrydowych, który rozprzestrzenia się po świecie. Najwyraźniej pełni wyobraźni zawodowi twórcy deserów tylko czekali, aż ich kreatywność zawładnie światem…

Krzyżówka drogą do słodyczy

Desery hybrydowe

Krzyżówka drogą do słodyczy

Wszystko zaczęło się od „cronuta” autorstwa Dominique’a Ansela: w maju 2013 roku francuski cukiernik zaprezentował w swoim nowojorskim sklepie połączenie croissanta i donuta.

Całe miesiące eksperymentował ze swoim specjalnym ciastem, które musi odstać trzy dni zanim zostanie uformowane w okrąg, głęboko usmażone, nadziane i udekorowane. Nawet w najśmielszych snach Ansel nie przypuszczał, jak dobrze przyjmie się jego wynalazek. Nowojorczycy stali w kolejkach przed jego cukiernią całe godziny o poranku, płacili astronomiczne „czarnorynkowe” sumy - do 80 dolarów za ten rzadki przysmak, aż wreszcie magazyn „Time” umieścił cronuta na liście najlepszych wynalazków 2013 roku. Tymczasem, ten okrąg z ciasta jest już kopiowany w wielu krajach na wszystkich kontynentach - od Brazylii przez Skandynawię, Anglię, Francję i Niemcy po Tajwan, Hong Kong, Koreę Południową i Australię. To jednak jeszcze nie wszystko: cronut zapoczątkował rywalizację o kolejne, nowe desery hybrydowe, tworząc prawdziwy trend.

Czy wiesz, że…?

Prekursorem trendu w dziedzinie hybrydowych słodkości jest cake pop - kombinacja ciasta i lizaka. Okrągły, kolorowo udekorowany kawałek ciasta na patyku został wynaleziony w Anglii w 2009 roku i został przyjęty na dobre w wielu krajach, jako dekoracyjna słodka przekąska.

Eksperymenty trwają!

Amerykanie w szczególności znani są ze swojej ogromnej kreatywności i lubią łączyć ze sobą elementy kulinarne z różnych krajów. Stąd wziął się na przykład chili dog, czyli kombinacja kiełbaski frankfurterki z meksykańskim chili con carne. Eksperymentowanie z gotowaniem i pieczeniem stało się modne na całym świecie. Bez dwóch zdań, potrawy hybrydowe pasują do współczesnych czasów. Wielu ludzi interesuje się żywieniem i gotowaniem, i bardzo chcą wiedzieć, co nowego wymyślą kreatywni kucharze. Teraz na topie są hybrydowe desery, od których zaczął się istny wyścig po nowe pomysły - ze zdumiewającym rezultatem.

A Dominique Ansel? Nie spoczywa na cronutowych laurach, a wciąż daje upust swojej kreatywności. Na przykład już w 2014 roku stworzył „waffogato”, czyli wariację na temat włoskiego deseru affogato (lody waniliowe z espresso). „Waffogato” składa się z lodów w kształcie gofra (ang. waffle), podanych z gorącym espresso i polanych syropem klonowym. Trik polega na tym: w lodach ukryte są kawałeczki belgijskich gofrów, stopniowo odkrywane przez topniejące lody. Wygląda na to, że świat słodkich krzyżówek kryje w sobie niezliczone możliwości.

Cronuty

Hybrydy na językach wszystkich - nasze Top 5 słodkich krzyżówek

Wonut:

piekarze z Chicago wymyślili  połączenie gofra (waffle) z donutem, chrupiące na zewnątrz, a lekkie i puszyste wewnątrz. W tym celu upieczony z grubego ciasta gofr jest smażony, lukrowany i dekorowany. Ten przysmak może mieć różne odmiany dzięki różnym składnikom do ciasta i różnym polewom.

Crookie:

to kanadyjski udział w hybrydowym trendzie - połączenie croissanta i ciasteczka, a konkretniej, ciemnych ciastek Oreo. Francuz Olivier Jansen-Reynaud po prostu upiekł je w warstwowym cieście francuskim w swojej cukierni w Toronto i tak stworzył nowy, kremowy i słodki obiekt pożądania.

Scuffin:

to połączenie scone’a (odmiana magdalenki) i muffina wynalezione w San Francisco. Ciasto zrobione z nasion lnu i przypraw, takich jak cynamon czy kardamon, wypełnia się owocami i piecze w kształcie muffina. Struktura przysmaku przypomina raczej scone.

Cragel:

zainspirowane cronutem, smakowite połączenie chrupiącego croissanta wewnątrz i bajgla na zewnątrz. W tym przysmaku dwie ulubione śniadaniowe przekąski Ameryki zostały połączone w jedną.

Townie:

Amerykanka, wynalazła tam te miniciasta z chrupiącą cukrową kruszonką i karmelowym, miękkim wnętrzem.

Inne pomysły na desery hybrydowe:

Bruffin: brioszka & muffin
Duffin: donut & muffin
Muffle: muffin & gofr
Bisnut: herbatnik (biscuit) & donut
Macanut: makaronik & donut

Przepisy kulinarne

Scuffiny