Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Dania z woka

Starożytny wynalazek z Chin jest dziś na czasie bardziej niż kiedykolwiek wcześniej, zwłaszcza w kuchni wegetariańskiej. Wok jest wszechstronnym narzędziem do przyrządzania różnych rodzajów dań wegetariańskich. Oto krótki przewodnik, dzięki któremu stworzysz kolorowe kompozycje nafaszerowane witaminami i to w zaledwie kilka minut!

Dania z woka - kolorowe pozdrowienia z Azji

Kolorowe pozdrowienia z Azji

Nie tylko miłośnicy Azji postrzegają wok jako kulinarny cud. Ten klasyczny przyrząd kuchenny już dawno zawojował świat i pobudził wyobraźnię twórczych kucharzy.

Każdy posiadacz kuchenki gazowej może skorzystać z oryginalnego woka o okrągłej podstawie, który stawia się bezpośrednio na ogniu. Dzisiaj dostępne są również warianty ze spłaszczoną podstawą, dzięki której możemy ustawić naczynie na kuchence elektrycznej. Różne modele naczynia mogą być wykonane z żeliwa, stali węglowej, stali nierdzewnej oraz aluminium i mogą posiadać powłokę zapobiegającą przywieraniu.
Zawodowcy zazwyczaj wybierają żeliwo lub stal węglową, ponieważ te materiały gwarantują najlepszą dystrybucję i przewodzenie ciepła. Oba rodzaje są sezonowane przed pierwszym zastosowaniem, tak aby uniknąć przypalania jedzenia i ułatwić usuwanie jego resztek.

W Azji dosłownie wszystko gotowane jest w dużym woku, ale wykorzystywane są różne metody. Ten duży garnek jest dobry do gotowania we wrzątku lub na parze (w tradycyjnym koszyku bambusowym lub z zastosowaniem metalowej wkładki), a także do duszenia, smażenia w głębokim tłuszczu oraz do zup i gulaszów. Niemniej jednak najpopularniejszą z metod jest smażenie i mieszanie – składniki są w ciągłym ruchu, a potrawa jest gotowa po kilku minutach. Przy tej metodzie wykorzystujemy wszystkie zalety woka – podczas mieszania składniki dotykają gorącej podstawy naczynia, jak również jego chłodniejszych ścianek. Dzięki temu danie szybciej się gotuje, ma niewiele tłuszczu i traci znacznie mniej witamin. W ten sposób najlepiej utrzymają się zarówno składniki odżywcze, jak i świeże kolory różnych rodzajów warzyw. Podstawowym wymogiem przy gotowaniu w bardzo gorącym woku jest odpowiednio odporny na ciepło olej. Do takich należą między innymi olej arachidowy, sojowy czy kukurydziany, które wlewa się do uprzednio nagrzanego naczynia.

Rada szefa kuchni
By sezonować wok z żeliwa lub stali węglowej, najpierw dokładnie wyczyść go płynem do mycia naczyń i szorstką gąbką.

Następnie rozgrzej wok tak bardzo, jak to tylko możliwe, zdejmij z ognia i rozprowadź po naczyniu odrobinę oleju (Uwaga! Zbyt dużo oleju w wysokiej temperaturze może się zapalić!).

Ten zabieg spowoduje, że na naczyniu wytworzy się naturalna, zapobiegająca przywieraniu powłoka. Na koniec wok wystarczy wytrzeć – płyn do naczyń zmyłby powłokę.


dania z woka
 
dania z woka - najważniejsze wskazówki

Smażenie i mieszanie w woku – najważniejsze wskazówki:

  • Dokładnie przygotuj wszystkie składniki
  • Dobierz odporny na ciepło olej
  • Najpierw dobrze rozgrzej naczynie, a dopiero potem dodaj olej
  • Cały czas obserwuj naczynie, mieszaj bez przerw, a ugotowane składniki przesuwaj do ścianki naczynia
  • Nie wkładaj za dużo składników do woka – wtedy jedzenie zachowa chrupkość
  • Posiłek podawaj bezpośrednio po ugotowaniu

Super świeży Fast Food

Smażenie i mieszanie w woku kojarzy się z szybkością i świeżością i wymaga dobrego przygotowania. Wszystko, co wkładamy do woka musi być odpowiednio pokrojone. Oznacza to dość dużo krojenia zwłaszcza w przypadku warzyw, ale starania nie pójdą na marne! Kawałki muszą być tak małe, by ugotowały się w krótkim czasie. Warzywa, takie jak marchewki, należy pokroić w słupki lub plasterki o grubości ok. 3 milimetrów.

Bardziej miękkie warzywa można pokroić na kawałki o grubości 5 milimetrów. Bardzo twarde odmiany kalafiora i brokuła można uprzednio podgotować. Twardsze kawałki, które wymagają dłuższego gotowania, wkładamy do gorącego oleju w pierwszej kolejności. Później dodajemy miękkie kawałki, a na koniec – sosy. Jeśli położymy pokrywkę, składniki delikatnie zagotują się we własnych sokach, ewentualnie możemy dodać odrobinę wywaru, mleka kokosowego lub wina ryżowego. Po ok. 8-9 minutach mieszanka w woku jest gotowa do podania. Składniki posiłku zachowują odpowiednią konsystencję tylko wtedy, gdy podamy go bezpośrednio po ugotowaniu.
Super świeży Fast Food

Kolorowa mieszanka wegetariańska

dania z woka - kolorowa mieszanka wegetariańska
Rzecz jasna w wegetariańskich daniach z woka, również tych zawierających tofu, warzywa są najważniejszym składnikiem. Najczęściej wykorzystuje się marchew, słodką paprykę, grzyby, kapustę białą i chińską, por, dymkę, groszek cukrowy, cukinię, szparagi, brokuły i kukurydzę cukrową. Do dań z Dalekiego Wschodu niezbędny jest bambus i kiełki soi, sezam, trawa cytrynowa i różnorodne azjatyckie sosy i pasty. Przyprawy, takie jak imbir, chili i kolendra należą do najbardziej powszechnych.

By zwiększyć chrupkość dania, możemy wykorzystać słonecznika, pestki dyni, orzechy arachidowe, pistacje, nerkowca i inne orzechy. Często ryż lub makaron stanowi dopełnienie dania. Oba te składniki też można przygotować w woku po uprzednim zagotowaniu. Istnieje również specjalny makaron do gotowania w woku, który umieszcza się w nim bez potrzeby wcześniejszego gotowania. Równie smakowite są posiłki, w których do warzyw dodano na przykład ubite jajko lub ser owczy. Jeśli chodzi o gotowanie na parze, idealnymi składnikami będą młode warzywa, szparagi, groszek lub groszek cukrowy. Również faszerowane ciasto świetnie gotuje się nad wrzącą w woku wodą.

Przepisy kulinarne

Warzywne curry z woka