Bardzo popularne w wielu krajach są „empanadas”, pikantne nadziewane kieszonki z ciasta o różnych kształtach. Mogą być wypełnione mielonym lub siekanym mięsem, tuńczykiem, serem, szpinakiem, kukurydzą i innymi warzywami, następnie pieczone w piekarniku lub nawet smażone w głębokim tłuszczu.
Jeśli chodzi o przyprawy i dodatki smakowe, praktyki różnią się w zależności od kraju a nawet regionu. Południowo-amerykańskie dania bynajmniej nie wszędzie są jednakowo pikantne. Na przykład w północno-wschodniej części kontynentu, potrawy są bardzo pikantne i gorące. W południowej Brazylii również, podczas gdy w innych miejscach, łagodniejsze.
Pikantna rodzima przyprawa: chilli
Prawdziwie oryginalna, rodzima i klasyczna przyprawa południowo-amerykańskiej kuchni, to chilli, która pochodzi z północy kontynentu. Właśnie tam strączki o zróżnicowanej ostrości uprawiane są od tysięcy lat. Badacze donoszą, że pierwotni mieszkańcy Ameryki Południowej używali pikantnych chilli do przyprawiania potraw już 6000 lat temu. W tamtych czasach strączki z wysoką zawartością witaminy C były wysoko cenione jako przyprawa do ryb, kukurydzy, fasoli oraz słodkich ziemniaków. Ponadto, właściwości konserwujące papryczek chilli do dziś używane są w przechowalnictwie żywności.
Podobnie, jak chilli, które używane jest świeże, suszone bądź nawet w formie pasty, pimento również jest szeroko stosowaną przyprawą typową dla Ameryki Południowej, którą Aztekowie używali przyprawiając swój kakaowy napój. Przyprawa ta pasuje do mięsnych duszonych dań i potrawek, podczas gdy przyprawianie kolendrą jest popularnie stosowane w przypadku ryb i owoców morza. W pikantnych mieszankach przypraw, pieprz w jego różnych odmianach jest oczywiście niezastąpiony – nawet w proszku curry, jest zdecydowanym faworytem w daniach południowo-amerykańskich. Również bez aromatycznego kminu, o charakterystycznym smaku, który intensyfikuje się podczas smażenia, duszenia, czy pieczenia, wiele dań Ameryki Południowej byłoby pozbawionych swego zdecydowanego akcentu.