Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Czerwone curry z kaczką

Kuchnia tajska jest uznawana za najostrzejszą na świecie, dlatego zjedzenie tajskiego dania na ostro dla statystycznego Europejczyka stanowi nie lada wyzwanie. Ważnym elementem tajskiej kuchni jest curry - sos nadający potrawie właściwy, niepowtarzalny smak. Curry można łatwo przygotować ze składników dostępnych w MAKRO. Sprawdź jak smakuje czerwone curry z kaczką.

tajlandia-top-460x250
Składniki na 2 porcje:
 
2 piersi z kaczki  
puszka mleczka kokosowego
łyżka sosu rybnego
łyżka brązowego cukru
2 łyżki czerwonej pasty curry 
6 pomidorków koktajlowych
pół puszki ananasa pokrojonego w kostkę  
mała, drobno pokrojona papryczka chili
czerwona papryka pokrojona w grubą kostkę 
2 cm kawałek imbiru starty na tarce
szczypta soli morskiej  
ryż jaśminowy do podania

Przygotowanie:

Mięso nacieramy imbirem i solą, wkładamy na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i smażymy około 5 minut, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. Do woka wlewamy połowę mleka kokosowego, dodajemy pastę curry i gotujemy, aż mleko zredukuje swoją objętość. Dodajemy resztę mleka, sos rybny, cukier, ananasa i całość gotujemy, a po pięciu minutach dodajemy papryczkę chili, pomidorki oraz paprykę i gotujemy jeszcze 3 minuty. Upieczoną kaczkę kroimy na centymetrowe plastry, wkładamy do sosu i gotujemy razem 2 minuty. Serwujemy z ryżem jaśminowym.