Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Czerwona kapusta z jabłkiem


czerwona kapusta z jabłkiem

Przygotowanie

Porcje: 6 / Czas gotowania: ok. 90 min. + czas odczekania

Składniki  
 1 czerwona kapusta (ok. 1 kg.)  1 saszetka przypraw zawierająca liść laurowy, jagody jałowca, pieprz, anyż gwiaździsty, cynamon
 250 ml czerwonego wina  4 łyżki stołowe klarowanego masła
 150 ml octu z czerwonego wina  Sól
 3 jabłka  Pieprz
 3 cebule  Cukier

czerwona kapusta z jabłkiem - krok 1
Przekrój kapustę na cztery lub sześć części (w zależności od jej wielkości), usuń łodygę i pokrój kawałki warzywa na cienkie paski.
czerwona kapusta z jabłkiem - krok 2
Pokrój cebule i jabłka na małe kawałeczki.
czerwona kapusta z jabłkiem - krok 3
Dobrze dopraw wszystko octem, czerwonym winem, solą i cukrem...
czerwona kapusta z jabłkiem - krok 4
...i porządnie zagnieć. Dodaj przyprawy i pozostaw wszystko na przynajmniej dwie godziny - najlepiej na całą noc.
czerwona kapusta z jabłkiem - krok 5
Przeciśnij kapustę przez sito, zbierz płyn.
czerwona kapusta z jabłkiem - krok 6
Uduś kapustę na klarowanym maśle. 
czerwona kapusta z jabłkiem - krok 7
Stopniowo dodawaj płyn z kapusty i duś kapustę przez ok. 45 minut, aż stanie się miękka.
czerwona kapusta z jabłkiem - krok 8
Dodaj do smaku sól, pieprz i cukier. Możesz podawać!