Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Curry z kalafiorem

Liście kalafiora oferują nam wyjątkowo dużo witamin i minerałów – więcej niż delikatne różyczki. Wypróbuj nasz przepis na curry z kalafiorem, pełen smaku i wykorzystujący to warzywo w całości!



Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 45 min.

Curry z kalafiorem - MAKRO Inspiracje
Składniki:
 
1 łyżeczka pasty curry
400 ml mleka kokosowego
200 ml bulionu warzywnego
1 mały korzeń imbiru
2 laski cynamonu
2 łyżeczki nasion gorczycy
2 liście kafiru
4 szalotki
2 ząbki czosnku
1 kalafior z łodygą i liśćmi
2 marchewki
150 g orzechów nerkowca
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Rozprowadzić pastę curry w woku w niewielkiej ilości mleka kokosowego. Zalać resztą mleka oraz bulionem. Doprowadzić do wrzenia z plastrami imbiru, laskami cynamonu, ziarnami gorczycy i liśćmi kafiru.

Obrać szalotki i czosnek. Pokroić szalotki w ćwiartki i drobno posiekać czosnek. Dodać do curry i gotować przez 10 minut. W tym czasie pokroić kalafiora na mniejsze różyczki, a łodygę na cienkie paseczki. Liście odłożyć na bok.

Marchew pokroić wzdłuż na paseczki. Dodać różyczki i łodygę po czym gotować przez 8 minut, a następnie dodać liście i marchew. Gotować kolejne 5 minut i doprawić solą i pieprzem. Posypać uprażonymi orzechami nerkowca.

Nasza rada:

Podawać z aromatycznym ryżem lub kuskusem.


Zobacz więcej krok po kroku

W tym filmie pokażemy jak przygotować quiche ze świeżymi warzywami

Quiche
Zobacz, jak to zrobić »