Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Cukinia konserwowa

Konserwowanie warzyw i owoców przy użyciu wybranych przypraw, ziół lub niecodziennych substancji smakowych takich, jak gałązki jodły, stało się modne we współczesnej sztuce kulinarnej. Istnieją różne sposoby na konserwowanie poprzez gotowanie i marynowanie.

cukinia-top-460-200
Składniki:
 
2 kg cukinii zielonej i żółtej
2 łyżki ziaren pieprzu
2-4 ząbki czosnku
rozmaryn
1-2 strąki papryki chili
liść laurowy

Do wywaru octowego:
 
1 l octu jabłkowego
1 łyżka soli
350 ml wody
200 g brązowego cukru

Przygotowanie:

przygotowanie-1-220-200
Cukinię pokrój na słupki lub plasterki. 
przygotowanie-2-220-200
Rozgnieć czosnek, większe strąki papryki chili pokrój na kawałki
przygotowanie-3-220-200
Słupki cukinii ułóż warstwami w słoikach konserwowych.

przygotowanie-4-220-200
Dodaj czosnek, chili, rozmaryn, liść laurowy i pieprz.
przygotowanie-5-220-200
Zmieszaj ocet i wodę i wlej do rondla.
przygotowanie-6-220-200
Dodaj brązowy cukier i sól i doprowadź wywar do wrzenia.
przygotowanie-7-220-200
Warzywa zalej gorącym wywarem tak, aby słoiki były pełne.
przygotowanie-8-220-200
Słoiki zamknij, ustaw je w kąpieli wodnej w garnku i gotuj przez około 15 minut.

Cukinia konserwowa - zobacz film krok po kroku