Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Crème brûlée

Ten deser to prawdziwa uczta dla zmysłów! Na stole pojawia się dobrze schłodzony z jeszcze ciepłą, cienką kołderką skarmelizowanego cukru. W powietrzu unosi się kusząca woń wanilii i karmelu. Wtedy nadchodzi ten wspaniały moment, gdy łyżeczka z trzaskiem przebija się przez skorupkę cukru i zanurza w kremie. I oto pora na smak! Cudownie słodki i wyrazisty.

Crème brûlée - MAKRO Inspiracje

Skąd pochodzi crème brûlée?

Pomimo tego, że francuska nazwa "crème brûlée" („przypalony krem") jest znana na całym świecie, nie do końca wiadomo czy ten przepyszny deser pochodzi rzeczywiście z Francji, gdyż Hiszpanie i Brytyjczycy również przypisują sobie miano jego wynalazców.

Crème brûlée jest blisko spokrewniony z kremem katalońskim (z tą różnicą, że ten z kolei tradycyjnie przyprawiany jest aromatami cytrusowymi, a nie wanilią), a jeszcze bliżej z brytyjskim przypalonym kremem z Cambridge, znanym także jako Trinity Cream. Francuzi bronią francuskich korzeni deseru, twierdząc, że pierwszy przepis na crème brûlée jest w języku francuskim i pochodzi z 1691 roku. Na korzyść Brytyjczyków przemawia zaś fakt, że krótko po tym, jak przepis ujrzał światło dzienne, jego autor, mistrz kuchni François Massialot, zmienił nazwę deseru na „crème anglaise” czyli „english cream” (ang. „krem angielski). Być może odkrył, że przysmak ten był już wcześniej znany w jego ojczystym kraju.

Hiszpanie twierdzą, że odkryli własną wersję deseru w jeszcze starszych książkach kucharskich, chociaż ich przepis różni się znacznie od tego, który znamy dzisiaj. Ktokolwiek nie byłby ojcem crème brûlée, zasady przygotowania pozostają niezmienne. Żółtko mieszamy z cukrem, a następnie dodajemy do tego śmietanę lub śmietanę wymieszaną z mlekiem (niektórzy ją wcześniej zagotowują). Mieszaninę doprawiamy i nalewamy do małych foremek podobnych do tych, jakich używa się do sufletów. Foremki układamy na blasze wypełnionej wodą i wstawiamy do piekarnika, gdzie krem się zsiada. Kiedy to już nastąpi, wkładamy foremki do lodówki i dobrze schładzamy.

Przygotowanie crème brûlée

Przygotowanie crème brûlée
Zobacz, jak to zrobić »
Przysłowiową „wisienką na torcie”, która dla wielu osób jest najlepszą częścią w crème brûlée, jest wierzchnia pierzynka skarmelizowanego cukru. Aby ją uzyskać, posypuje się krem cukrem (najlepiej brązowym) bezpośrednio przed podaniem i podgrzewa się go do momentu, aż się rozpuści.

Najbardziej odpowiednim do tego narzędziem jest palnik do flambirowania, który wytwarza otwarty płomień gazowy, lub salamander, mały piekarnik z górną grzałką. Zwykły piekarnik nie nadaje się do karmelizowania, ponieważ nie wytwarza odpowiednio wysokiej temperatury, która umożliwia szybkie rozpuszczenie się cukru bez podgrzania całego kremu.

Wariacje na temat crème brûlée

Aby doprawić krem, do wyboru mamy szeroki wachlarz składników o najróżniejszych smakach, w tym najrozmaitsze zioła i przyprawy. Nie ma tu żelaznej zasady, która mówiłaby, że crème brûlée musi być przyrządzony koniecznie na słodko: warto spróbować wersji na słono! Tak więc do mieszanki można dodawać przeróżne zioła i przyprawy lub kroplę alkoholu.

Jeśli do kremu chcemy dodać świeże owoce, najlepiej umieścić je na spodzie foremek i dokładnie polać śmietanowo-jajeczną miksturą. W wersji „na czekoladowo", czekoladę wlewamy na gotowy krem, pod warstwę karmelu.

Nasi kucharze przygotowali przepisy na różne warianty crème brûlée: wersję klasyczną na słodko z wanilią, wersję zimową z nutą piernikową oraz wersję na słono z bazylią. Pokażemy Ci również, jak na bazie crème brûlée przyrządzić wymarzony deser z czterech składników.
Crème brûlée na słono z grzybami

Przepisy kulinarne

Creme brulee przepis podstawowy i wariacje
Creme brulee ze świeżą wanilią