Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Crème brûlée

Crème brûlée ze świeżą wanilią
Klasyka wśród słodyczy, czyli crème brûlée, to doskonały sposób, aby urozmaicić twoje myślenie o deserach. Wędrówka w poszukiwaniu nowych doznań? Czemu nie.

Crème brûlée ze świeżą wanilią

Lista składników:

  • żółtka jajek 5 szt.
  • biały cukier 50 g
  • owoce sezonowe (np. truskawki, jeżyny lub porzeczki)
  • słodka śmietanka 500 ml
  • cukier brązowy 50 g
  • wanilia 2 laski

Czas przygotowania: około 3 godziny (20 minut przygotowanie + 1 godz. pieczenie + 1,5 godz. studzenie)

Poziom trudności: średni

Wydrukuj przepis »

Przygotowanie

krok 1
Krok 1: Przelej śmietankę do garnka. 
krok 2
Krok 2: Przygotuj laski wanilii i dodaj je do śmietanki.
krok 3
Krok 3: Doprowadź do wrzenia i bardzo delikatnie gotuj przez 5 minut.
krok 4
Krok 4: W osobnym naczyniu dokładnie utrzyj żółtka jajek oraz biały cukier.
krok 5
Krok 5: Wlej krem do żółtek i połącz wszystko w jednolitą masę.
krok 6
Krok 6: Po uprzednim przelaniu przez sito, masę nałóż do foremek.
krok 7
Krok 7: Piekarnik rozgrzej do 120 stopni i piecz w kąpieli wodnej przez 50 - 60 minut.
krok 8
Krok 8: Przed serwowaniem posyp desery brązowym cukrem i skarmelizuj go za pomocą palnika gastronomicznego.
krok 9
Krok 9: Deser udekoruj owocami i gotowe!

Odkryj więcej smakowitych przepisów!