Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Creme brulee – przepis podstawowy i wariacje

Wariacje na temat creme brulee

Wersja 1: waniliowe creme brulee

Przepis na 6 porcji. Przygotowanie ok. 2 godz. + czas na schłodzenie

 Składniki:  
 375 ml śmietany  1 laska wanilii
 125 ml mleka  6 żółtek
 40 g cukru  cukier trzcinowy

Porada szefa kuchni!

Grzegorz Kazybski - szef kuchni
Doprawioną kremowo-jajeczną mieszankę można przed upieczeniem pozostawić na kilka godzin lub całą noc w lodówce. Dzięki temu krem będzie bardziej intensywny w smaku.

Przygotowanie

waniliowe creme brulee (1)
Zagotuj na małym ogniu śmietanę, mleko i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Doprowadź do krótkiego wrzenia, aby składniki mogły się ze sobą połączyć, następnie zdejmij z palnika.
waniliowe creme brulee (2)
W tym samym czasie ubij żółtka z cukrem na pianę nad kąpielą wodną. Do żółtek powoli dodawaj mleczno-śmietankową mieszankę, cały czas mieszając, aż powstanie gładki, sztywny krem (podgrzać do ok. 76°C).
waniliowe creme brulee (3)
Przelej krem przez drobne sitko do małych foremek. Umieść je w piekarniku na blasze wypełnionej wodą i piecz w temperaturze 100°C przez ok. 1 godzinę, aż krem się zsiądzie.
waniliowe creme brulee (4)
Następnie włóż krem do lodówki, aby dobrze się schłodził. Przed podaniem posyp krem drobnym cukrem trzcinowym i karmelizuj go palnikiem do flambirowania, aż uzyska brązowozłoty kolor.

Wersja 2: creme brulee z przyprawą do piernika

Przygotowanie:

Niech ten deser stanie się twoją specjalnością! Dzięki przyprawie do piernika krem nabiera wyjątkowego smaku. Wystarczy, że do mleczno-śmietanowej masy dodasz 2 łyżki piernikowej przyprawy.
creme brulee z przyprawą do piernika

Wersja 3: creme brulee z bazylią

Przygotowanie:

Zaskakująco inny, lecz ciągle wyśmienity smak: crème brûlèe i bazylia to zgrany duet. Wersja ta z pewnością będzie hitem wieńczącym uroczysty posiłek. W jaki sposób użyć bazylii? Do kremu dodaj 12 startych gałązek bazylii. Następnie przelej krem przez drobne sito do foremek i upiecz w kąpieli wodnej. 
creme brulee z bazylią

Ekskluzywne creme brulee

Cukiernik Bryan Esposito, członek zespołu Fabrice'a Dubois, szefa kuchni w paryskiej restauracji PINXO prowadzonej przez Alaina Dutournier pokaże, jak w kreatywny i wyjątkowy sposób wykorzystać crème brûlée. Specjalnie dla MAKRO INSPIRACJI dzieli się swoim przepisem na jedyny w swoim rodzaju deser.

Ekskluzywne creme brulee

Krok 1: Baza creme brulee

Przygotowanie:

Zagotuj śmietanę z wanilią i odstaw na 30 minut. Dodaj cukier, wlej całość do żółtek i wymieszaj. Wlej krem do okrągłych miseczek i włóż je na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 100°C. Wyciągnij miseczki z kremem z piekarnika i w każdej z nich wciśnij maliny w środek kremu. Włóż miseczki z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 40 minut w temp. 90°C. Krem w środku powinien się ściąć. Wyciągnij desery z piekarnika i pozostaw je do schłodzenia w temperaturze pokojowej na 30 minut, a następnie włóż do zamrażarki i pozostaw aż do zamrożenia.
 Składniki:  
 świeże maliny  180 g cukru
 1 l śmietany  2 laski wanilii
 200 g żółtek  

Krok 2: ciastko karmelowe

Przygotowanie:

Rozpuść masło i dodaj do niego cukier, a następnie mąkę. Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut. Następnie z tak powstałego ciasta uformuj niewielkie okrągłe ciasteczka, ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i posyp wiórkami ze startych krówek. Piecz przez 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 150°C.
 Składniki:  
 200 g masła  250 g cukru
 65 g mąki  10 g krówek

Krok 3: konfitura malinowa

Przygotowanie:

Podgrzej malinowe purée. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier z pektyną, a następnie dodawaj je powoli do malin, cały czas mieszając. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając. Wylej przecier na płaską blachę do pieczenia, aby utworzyła równą cienką warstwę (5 mm). Włóż blachę do zamrażarki i pozostaw do całkowitego zamrożenia malin.
 Składniki:  
 500 g przetartych malin  12 g pektyny do zagęszczenia
 50 g cukru  

Krok 4: ciastko bretońskie

Przygotowanie:

Włóż wszystkie składniki do miski miksera i miksuj na wolnych obrotach, używając mieszadła. Gdy uformuje się ciasto, wyciągnij je z miski i włóż do lodówki na minimum dwie godziny. Rozłóż ciasto na blasze na grubość 1 cm i piecz przez ok. 20 minut w temp. 150°C. Po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto jest jeszcze gorące, wycinaj z niego ciastka bretońskie foremką, która odpowiada rozmiarem miseczce z crème brulée. Pozostaw ciastka do schłodzenia. 


 Składniki:  
 220 g masła  5 g ekstraktu z wanilii
 220 g mąki  5 g drożdży
 100 g cukru pudru  

Ekskluzywne creme brulee - warstwy

Krok 5: połączenie składników

Przygotowanie:

Umieść zamrożoną konfiturę malinową na ciastku bretońskim, który służy jako baza. Następnie wyłóż z miseczek waniliowe crème brûlée. Wbij w krem pod kątem ciastko karmelowe. Na koniec udekoruj deser plasterkami malin.