Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Comber z dzika z sosem czekoladowym i wiśniami



Comber z dzika w sosie z sosem czekoladowym i wiśniami - Przepisy MAKRO

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 30 min. plus czas na ostygnięcie

Składniki:
  • 1,2 kg combra z dzika
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz






Sos:
  • 3 cebule
  • 1 łyżka cukru
  • 300 ml czerwonego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 75 g zimnego masła
  • 200 g warzyw do pieczenia (marchew, seler, por)
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1,5 l bulionu cielęcego
  • 2 goździki
  • 50 g czekolady deserowej
Do wiśni:
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml czerwonego wina
  • 3 liście laurowe
  • 500 ml porto
  • ocet
  • 300 g wiśni
 







Sposób przygotowania:

Posolić mięso ze wszystkich stron i obsmażyć na gorącej patelni z małą ilością tłuszczu. Następnie lekko popieprzyć, przykryć rozmarynem i rozgniecionym czosnkiem, skropić odrobiną oleju i piec w piekarniku przez około 35 minut w 85°C, do osiągnięcia krwistego lub średnio krwistego stopnia wypieczenia (temperatura mięsa 65-70°C).

Wiśnie:

Skarmelizować cukier na patelni i podlać go porto. Dodać czerwone wino, ocet i liście laurowe i redukować, aż powstanie syrop. W międzyczasie pozbawić wiśnie pestek i przekroić je na połówki. Zmieszać wiśnie z syropem, zagotować i pozostawić na chwilę.

Sos:

Pokroić cebulę i warzywa do pieczenia na kawałki wielkości orzecha włoskiego.
Smażyć to na małej ilości oleju, dodać cukier i pastę pomidorową i lekko skarmelizować. Następnie podlać czerwonym winem, dodać bulion oraz przyprawy. Zredukować do konsystencji syropu i przecedzić. Na końcu roztopić czekoladę deserową  w gorącym sosie i zmieszać z masłem. Comber dzika podawać z czekoladowym sosem i wiśniami.