Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Comber jagnięcy z puree ziołowym

Doskonałe mięso idealne na wykwintne świąteczne danie. Jagnięcina bez wątpienia zasługuje na czołówkę wiosennego menu, szczególnie w połączeniu z warzywami i purée ziemniaczanym.


Comber jagnięcy na warzywach śródziemnomorskich i ziołowym purée ziemniaczanym

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 60 min.

baner-jehneci-940-250

Przygotowanie combera jagnięcego:

Obsmaż mięso z obu stron w wysokiej temperaturze. Następnie przypraw je solą i pieprzem i zamarynuj w niewielkiej ilości oliwy, przekrojonych ząbkach czosnku i ziołach. Połóż na blasze i piecz w piekarniku w temperaturze 80°C przez 1-1,5 godziny, aż osiągnie pożądaną teksturę (przy wewnętrznej temperaturze 60°C mięso jest średnio wypieczone).
Comber jagnięcy:
 
 1,2 kg combra jagnięcego (6 porcji po 200 g)
 3 ząbki czosnku
 Zioła
 Sól morska gruboziarnista
 Oliwa z oliwek
 

Przygotowanie purée ziemniaczanego:

Obierz ziemniaki, przekrój je na pół i ugotuj w posolonej wodzie, aż zmiękną. Odsącz ziemniaki i poczekaj, aż odparują. Ugnieć ziemniaki tłuczkiem, zmieszaj z resztą składników i dopraw do smaku.
Purée ziemniaczane:
 
1 pęczek łagodnych ziół (natka pietruszki, trybula, szczypiorek)
1 kg ziemniaków
100 g masła
100 ml śmietany
Sól, pieprz 
Gałka muszkatołowa

Przygotowanie warzyw śródziemnomorskich:

Pokrój warzywa na kawałki tej samej wielkości, usmaż je na gorącej oliwie i dodaj trochę czosnku i rozmarynu. Dodaj pomidory i bazylię, a następnie wszystko wymieszaj. Smaż od 5 do 8 minut i przypraw solą i pieprzem. Na koniec zamarynuj usmażone warzywa w occie i niedużej ilości oliwy.
 Warzywa śródziemnomorskie:
 
 2 papryki 
 1 bakłażan 
 2 cukinie 
 2 ząbki czosnku
 3 gałązki rozmarynu
 3 pomidory
 Bazylia, sól, pieprz
 Ocet balsamiczny, oliwa z oliwek

Nasza rekomendacja wina
Idealnym dodatkiem do dań z jagnięciny i dziczyzny jest Pinot Noir z mocną strukturą taninową, o intensywnym owocowym i ziołowym aromacie. Powinno mieć temperaturę od 160 do 180C.