Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Coca De Sant Joan

Dzień przesilenia letniego to w Hiszpanii ważne święto bardzo hucznie obchodzone, zwłaszcza Katalonii. Jednym ze zwyczajów tego święta jest dzielenie się ciastem Coca De Sant Joan. Jest to cienkie ciasto drożdżowe posmarowane kremem, posypane orzechami piniowymi i kandyzowanymi owocami. Warto spróbować.

Coca De Sant Joan
Ciasto:   
400 g mąki pszennej           
łyżka cukru wanilinowego
2 jajka pół łyżeczki cynamonu
100 g drobnego cukru 10 g drożdży do ciast słodkich
80 g miękkiego masła skórka otarta z jednej cytryny
50 ml mleka szczypta soli
  
Dodatki:  
250 g mieszanki keksowej łyżka cukru wanilinowego                  
100 g orzeszków piniowych              
1 rozkłócone jajko

Przygotowanie:

Składniki na ciasto mieszamy, dobrze wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 – 2 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na owalny placek o grubości około 1 cm. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, obkładamy mieszanką keksową i orzeszkami piniowymi, posypujemy cukrem wanilinowym i pieczemy do zrumienienia około 20 minut w temperaturze 180°C.