Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Ciasto wiśniowe z posypką

Ciasto wiśniowe z posypką
Składniki  
Biszkopt na jedną blachę*  100 g cukru
600 g kwaśnych wiśni (świeżych drylowanych lub mrożonych) 1 łyżka cukru wanilinowego

Na kruszonkę:  
80 g cukru  250 g miękkiego masła
80 g cukru trzcinowego 200 g mąki
1 szczypta cynamonu 150 g płatków owsianych
1 szczypta soli  

Przygotowanie:

Wymieszać wiśnie z cukrem i cukrem waniliowym, odstawić na chwilę do namoknięcia. Kruszonka: zmieszać oba rodzaje cukru, cynamon i sól. Wmieszać masło. Dodać mąkę i płatki owsiane, dokładnie zmieszać lub zagnieść do uzyskania dużych grudek. Wlać mieszankę biszkoptową do blachy. Rozprowadzić po niej wiśnie. Na końcu nałożyć kruszonkę w dużych porcjach. Piec ok. 45 minut w temperaturze 175°C.

*Sprawdź przepis na biszkopt