Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Chrupiąca pierś kaczki z sous vide z miodem

Kucharz może w imponujący sposób zademonstrować zalety próżni (vacuum) dzięki przygotowaniu piersi z kaczki sous vide (gotowanie w próżni) – sposobu przyrządzania potraw, dzięki któremu smaki są świetnie zachowane. Sprawdź nasz przepis na chrupiącą pierś z kaczki.
kaczka-top

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania 2,5 godz.

Składniki:
 
3 piersi z kaczki
1 pomarańcza
Po 3 gałązki rozmarynu i tymianku
3 łyżki miodu
3 duże liście szałwii
Sól
3 ząbki czosnku
Pieprz

Nasza rada:

Przed podaniem doprawić rozmarynem i miodem.

Przygotowanie

przygotowanie (1)
Wypłukać piersi kaczki pod zimną wodą i osuszyć, a następnie oczyścić. Zrobić płytkie nacięcia w skórce.
przygotowanie (2)
Mięso posypać solą i pieprzem  po obu stronach. Przykryć  ziołami i czosnkiem. Doprawić skórką z pomarańczy i miodem.
przygotowanie (3)
Umieścić każdą pierś kaczki w woreczku próżniowym...
przygotowanie (4)
… i włożyć do vacuum (maszynie próżniowej).
przygotowanie (5)
Gotować piersi kaczki w sous vide lub kąpieli wodnej w temperaturze równej 55°C przez 2 godziny.
przygotowanie (6)
Następnie usunąć woreczki próżniowe.
przygotowanie (7)
Ułożyć piersi z kaczki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i zapiekać w piekarniku przez około 5 minut na chrupko.
przygotowanie (8)
Pokroić piersi kaczki i podawać

Rada szefa kuchni - gotowanie w sous vide
Ta delikatna metoda gotowania polega na szczelnym zamknięciu produktów żywnościowych w specjalnym woreczku próżniowym.

Gotuje się je powoli w niskiej temperaturze. W rezultacie wszystkie składniki zachowują swój naturalny smak i cenne składniki odżywcze. Dzięki temu mięso i ryby są soczyste i intensywne w smaku.

Zobacz film krok po kroku - sos pomarańczowy do kaczki

Sos pomarańczowy do kaczki

Zobacz film krok po kroku - pierś z kaczki z piekarnika

Wykonanie kaczej piersi z piekarnika