Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Chłodnik ogórkowy

Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich znają je od wieków, ale stają się one coraz popularniejsze również w innych częściach świata: chłodne zupy to orzeźwienie oraz lekka, pyszna przyjemność.


Chłodnik ogórkowy - przepisy MAKRO

Porcje: 6 / Czas gotowania: ok. 20 minut + czas chłodzenia

 Składniki:
1 kg ogórków
4 łyżki rzeżuchy
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżka białego octu winnego
1/2 ząbka czosnku
75 g jogurtu
Koper
1/2 łagodnej papryczki chili
Białe pieczywo  Masło
Sól, cukier, pieprz  

Przygotowanie

Obierz ogórki i przekrój je wzdłuż na pół. Usuń nasiona przy pomocy łyżki, pokrój na średnio małe kawałki. Zmiksuj ogórki z rzeżuchą, bulionem, octem i - według uznania - odrobiną chili. Dodaj sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku. Postaw w lodówce na 1-2 godziny. Drobno pokrój białe pieczywo i przyrumień je na patelni z odrobiną masła i szczyptą soli. Udekoruj chłodnik jogurtem i koprem i podawaj z grzankami z białego pieczywa.