Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Chłodne zupy

Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich znają je od wieków, stają się one coraz popularniejsze również w innych częściach świata: chłodne zupy to orzeźwienie oraz lekka, pyszna przyjemność.


Chłodne zupy - MAKRO Inspiracje

Zasmakuj śródziemnomorskiego lata

Do orzeźwienia na słono zwykle wykorzystuje się zupy warzywne: najlepiej smakują te z pomidorów, ogórków, cukinii i papryki. Mleko kokosowe i maślanka nadają się na bazę tak samo, jak woda czy bulion. Istnieją dwa sposoby przygotowania chłodnych zup: można ugotować gorącą zupę, a następnie ją schłodzić, albo od razu przygotować zupę na zimno. W obu przypadkach "chłodna" oznacza naprawdę zimną - wielu kucharzy podaje takie zupy z lodem. Obie metody ilustrują dwa klasyczne przepisy, które znajdują się poniżej.

Gazpacho

Jak głosi legenda, rzymscy żołnierze chcieli uratować skwaśniałe wino i w tym celu wrzucili do niego chleb, oliwę z oliwek i ogórki. Tak powstało gazpacho, chłodna zupa z surowych warzyw. Od XVIII wieku podstawowym składnikiem gazpacho są ogórki oraz pomidory. Dodaje się też cebulę, czosnek, ocet i paprykę. Jedną połowę warzyw miksuje się i dodaje do zimnego warzywnego bulionu lub wody, zaś drugą połowę kroi się na małe kawałki i dodaje do pierwszej.

Vichyssoise

To klasyczne danie wymyślił na początku XX wieku Louis Diat, francuski kucharz pracujący w Ritz Cartlon w Nowym Jorku. Nazwał je " Vichyssoise" od Vichy, miejsca swojego urodzenia. Taką samą ilość porów i ziemniaków podsmaża się z cebulą, gotuje w bulionie i miksuje, uzupełnia śmietaną i schładza. Tradycyjny przepis doczekał się już niezliczonych wariacji stworzonych przez wielu słynnych kucharzy.

Przepisy kulinarne