Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Chleb żytni na zakwasie

Przygotowanie domowego chleba nie powinno być wyzwaniem dla żadnego łasucha ani miłośnika kuchennego eksperymentowania. Ponadto przy pieczeniu chleba nie raz można wykazać się pomysłowością i kreatywnością, co z pewnością docenią nasi goście.

Będziesz potrzebować:

chleb żytni na zakwasie
Składniki:
 
500 g zakwasu 
200 ml wody
500 g mąki żytniej 
1 łyżka stołowa słodu jęczmiennego
1 łyżka stołowa soli

Przygotowanie:

Wymieszaj zakwas z mąką, solą, słodem i wodą. Zagniataj tak długo, aż mieszanina będzie jednolita. Podsypując niewielką ilością mąki, uformuj bochenek chleba i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Natnij bochenek i piecz przez 15 minut w temp. 250 st. C, następnie piecz przez 45 minut w temp. 180 st. C.