Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Chimichurri

Południowoamerykański specjał podbija świat. Ten pikantny argentyński sos, będący nieodłącznym dodatkiem do mięs z asado (rodzaj grilla argentyńskiego), stał się znany na całym świecie – i jest podobny do włoskiego pesto. Sprawdź jak przygotować sos chimichurri.



Ok. 15 min. + czas odstawienia sosu

MI-sosy-chutneye-dipy-przepis-Chimichurri-main
Składniki:
 
1 pęczek natki pietruszki
1 chili
6 łodyżek oregano
½ łyżki ziaren pieprzu
6 gałązek tymianku
1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej
1 liść laurowy
1 limonka
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
1 mała czerwona cebula
 

Sposób przygotowania:

Zioła wypłukać i wysuszyć. Następnie posiekać je drobno razem z czosnkiem, cebulą i chili. Potem rozgnieść zioła, pieprz i sól morską w moździerzu i utrzeć to na pastę. Wymieszać z sokiem z limonki i oliwą z oliwek, aby uzyskać konsystencję gęstej emulsji.

Rada

Odstawić chimichurri na jeden dzień, by wydobyć pełnię smaków.